Генчовска: Палежът в Битоля е извършен хладнокръвно, целенасочено и преднамерено

Веднага, след като научих по време на срещата ни с Буяр Османи за палежа на културния център, тръгнах към Битоля. Срещнах се на място с директора на полицията на Битоля. Благодаря за бързата реакция и на пожарната, и на полицията, на дежурния прокурор. Директорът на полицията се ангажира да се вложат всички усилия за разкриване на извършителя на това неприятно действие и вандалски акт. Това заяви външният министър Теодора Генчовска, която е в Скопие.

Очакванията ми са, че и съдебната власт в РСМ ще си свърши работата. Успях да видя на записите на една от камерите един човек, който спокойно пристига с велосипед, сваля туба със запалителна течност и спокойно излива течността пред вратата на дома. Това спокойствие беше малко нарушено, тъй като огънят, който лумна, беше огромен, той се уплаши, подозирам, че човекът има някакви наранявания от този огън, може би той ще потърси медицинска помощ. Човекът беше с маска, разказа Генчовска.

Личното ми мнение е, че този акт е извършен хладнокръвно и целенасочено и преднамерено.

Това не вярвам, че ще се отрази на отношенията ни с РСМ. Не бих казала, че има пожар в отношенията ни с РС Македония, каза Генчовска. В момента отношенията ни са нормални конструктивни, води се нормален работен диалог. Двата екипа работят задълбочено много часове отнема, продължаваме, за да се опитаме да намерим решение на отворените въпроси в изпълнение на Договора за добросъседство, коментира външният ни министър.

Пожарът е израз на говора на омразата. Очакванията ни са РСМ и нейното правителство да има последователна всеобхватна политика за преодоляване на говора на омразата, подчерта Генчовска. Оптимисти сме за постигането на резултати – кога и как е въпрос на готовността на колегите от правителството на РС Македония да реализират тези договорености, посочи още външният ни министър.

Не знам за посещение в РСМ, ако има покана е нормално да се направи на съответното ниво президент – президент, не става въпрос за правителствено посещение, коментира още Генчовска пред бТВ.

При откриването на културния център „Иван Михайлов“ в Битоля преди месец имаше заплахи в социалните медии, имаше призиви да се запали клубът. Това заяви председателят на запаления клуб в РСМ Любчо Георгиевски.

На камерите ясно се вижда, че пожарът не е случаен. Едно лице полива с бензин и пали вратата. Благодарение на бързата намеса на пожарната, огънят е потушен. До нас има жилищна сграда, зад нас има католическа църква и ако не беше потушен пожарът, трагедията щеше да е по-голяма. Щетите за клуба не са много значителни, но това е директна атака срещу българите в Македония, не срещу културния център, според Георгиевски. Нормално е човек да се страхува, но не значи, че ще спрем да работим, каза още той.

БГНЕС припомня, че на 4 юни 2022 г. в Битоля бе запален културният център „Иван Михайлов“. Министерство на външните работи на Република България връчи протестна нота на временно управляващия посолството на Република Северна Македония в София Владимир Кръстевски по повод извършеното. Министерството на външните работи категорично настоява властите на Република Северна Македония да предприемат решителни действия за незабавното разкриване и подвеждане под отговорност на извършителите на палежа, за което своевременно да информират българската страна.

След официалното откриване на Културния център преди два месеца в РС Македония започна масирана антибългарска кампания, в която участваха и официални представители на властта, както и представител на държавните институции в Скопие. /БГНЕС