Генчовска: Петков е обсъждал как да се заобиколи ветото на РСМ

Външният министър Теодора Генчовска потвърди, че наистина съществуват паметни записки за срещи на Кирил Петков с европейски дипломати по темата за Северна Македония.

Пред bTV Генчовска коментира, че записките са с гриф поверително и се пазят в министерството. На тези срещи е обсъждано как да се заобиколи ветото на България за Република Северна Македония.

БГНЕС припомня, че Тошко Йорданов от ИТН заяви, че Кирил Петков търси начин да заобиколи коалиционното споразумение за РСМ. От ПП си позволиха да провеждат срещи и да правят разговори, които не трябваше да се случват, така че - не, не сме спокойни. Йорданов каза, че са водени предполагаеми разговори с европейски дипломати. "Това е ставало в последните три месеца, може би в последните четири месеца".

Поставете се на мястото на дипломати, които при разговори с министър Теодора Генчовска чуват едно, а при други разговори с представители на премиера или дори от него, чуват друго. Търсеше се опит да се заобиколи коалиционното споразумение и да бъде започнат процеса за присъединяване на РСМ без практически да има гаранции за изпълняване на договора, подписан между двете държави, каза още Йорданов. /БГНЕС