Генчовска: Петков предложи тотално ревизиране на Рамковата позиция, отхвърлихме я

Министър-председателят Кирил Петков изпрати предложение, което на практика напълно ревизира Рамковата позиция, приета от Народното събрание и правителството, но тя е отхвърлена от Министерството на външните рабати.

В преговорите има напредък, но има и проблеми, които остават открити за разрешаване. Един от тях е формулировката за така наречения македонски език в исторически и етнически план.

Това заяви външният министър Теодора Генчовска по време на изслушване в Народното събрание, което трябваше да бъде първоначално закрито, предаде репортер на БГНЕС.

Откакто поех поста министър на външните работи още при първата си среща с министъра на външните работи на РС Македония Буяр Османи заявих: Комуникирайте само с мен. За съжаление, това не се случи. Представителите на РСМ продължиха да търсят контакт извън МВнР с цел да премахнат ключовото българско искане Механизма за проследяване на изпълнението на Договора за добросъседство от 2017 г.

"На един следващ етап от този процес, на 5 април тази година, външнополитическият съветник на премиера изпрати своя проект на актуализация на Рамковата позиция. Съдържанието му по-скоро предполага ревизиране на българската национална позиция", заяви Генчовска.

"В проекта на тази нова Рамкова позиция не фигурира българската позиция по така наречения македонски език. Изискването на европейски гаранции по отношение на Договора от 2017 г. става несъстоятелно. На практика с този проект са обединени частинчи идеи на МВнР за прилагане на двустранния договор, но без да има ясен механизъм за изпълнение на договора, заяви Генчовска и добави: "Външно министерство прецени, че нямам как да има бележки по документ, който изначално и цялостно погрешен и го отхвърли като възможност".

Според нея основниет проблем бе, че докато МВнР се опитваше да преговаря, другаде се създаваше впечатление, че България може да се съгласи на по-малко, че е готова на отстъпки.

"Ще се съгласите, че не може така да се отстояват национални позиции", подчерта министър Генчовска.

Тя обясни, че съществуват четири теми, по които е необходимо да се отчете прогрес, за да бъдат защитени българските национални интереси. Това са: изпълнение на Договора от 2017 г., включването на българите в Конституцията на РСМ, запазването на българската позиция по отношение на езика на съседната държава и включване на гаранции по всички тези въпроси в Преговорната рамка на ЕС с РСМ.

Днес депутатите изслушат външния министър Теодора Генчовска относно процеса на присъединяване на РСМ.

В същото време премиерът Кирил Петков официално изолира МВнР от процеса, анонсирайки на заседанието на Министерски съвет, че всички решение ще минават през депутатите. Още във вторник БГНЕС публикува подробен текст на предложението, което тази сутрин премиерът обяви:

Ще предложа на Министерски съвет да вземе решение във връзка с Република Северна Македония, съобщи премиерът Кирил Петков в началото на днешното заседание на кабинета.

Точка 1: Всяко предложение от страна на Френското председателство на Европейския съюз от държава членка или от Европейската комисия, свързано с одобряване на началото на преговорите на членството в ЕС на РСМ и Албания, направена в рамките на подготовката или при провеждане на заседанието на комитета на постоянните представители, или на Съвета Общи въпроси, което се отклонява от Рамковата позицията на Министерски съвет от 2019 година, да се изпраща незабавно от постоянното представителство на Р България към ЕС на Комисията по външна политика на Народното събрание.

Точка 2: Представители на РБ в Комитета на постоянните представители и в Съвета Общи въпроси да не изразяват съгласие с предложението на Точка 1 до обсъждането им в Народното събрание, а при отхвърлянето им от НС, да изразяват отрицателна позиция по тях. /БГНЕС