Генчовска: Подновихме предложението да охраняваме въздушното пространство на РСМ

Рестартирахме диалога с РСМ, очакваме да има надграждане с резултати по политиките, с амбициозните планове на целия Министерски съвет, очакваме конкретни резултати. Предложихме за Украйна да евакуираме екипа на РСМ, който е там по тяхно желание. Подновихме предложението България да охранява въздушното пространство на РСМ. Това заяви външният министър Теодора Генчовска, предаде репортер на БГНЕС.

Във връзка с напрежението между Украйна и Русия, Генчовска каза, че е единна позицията на всички държави-членки на ЕС по отношение на търсене на дипломатически средства за намаляване на напрежението.

Вчера в НС беше много полезна дискусията, защото се повдигна важна тема съпътстваща към темата външна политика, това е изграждането на адекватни отбранителни способности, от които България се нуждае много, за да се чувстваме като страна-член на Алианса с достойнство, а не само да разчитаме на дипломатическите действия и на политическите усилия, каза Генчовска. Затова ни трябват адекватни отбранителни способности. В ежедневен контакт сме с българите в Украйна, с посолството. Досега няма проявено желание за евакуация на българи от там, плановете за евакуация са обсъдени, обаче, добави Генчовска. /БГНЕС