Генчовска: Приключихме с Протоколите, ще вземем мерки срещу говора на омразата в РСМ

България ще предприеме мерки срещу говора на омразата от последните дни в РС Македония, както винаги сме го правили.

Това заяви министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска, отговаряйки на въпрос на БГНЕС дали ще призове властите в Скопие да спрат с антибългарската истерия.

Генчовска уточни, че мерките ще бъдат дипломатически, ще бъде привикан временно управляващия посолството на РСМ у нас. Ще му бъде връчен протест, добави тя.

На въпрос на БГНЕС дали Протоколите са уточнени и кога българското общество може да се запознае с тях, министър Генчовска отговори: „Имаме джентълменско споразумение с външния министър на РСМ Буяр Османи, че са приключени онзи ден. Надявам се, че той ще го спази, аз го спазвам. Няма да отваряме текстовете. Бъдете сигурни, че изцяло гарантират националния интерес и изцяло спазват решенията на Народното събрание“, подчерта тя.

Генчовска заяви, че Скопие има интерес нещата да се случат много бързо, защото вече много страни-членки на ЕС говорят за разделение на РСМ и Албания. „Топката е изцяло в полето на РСМ“, каза тя. На въпрос дали България има интерес от разделението на двете страни по пътя им за ЕС, външният министър каза, че процесът е базиран на конкретни резултати. „Подкрепяли сме Албания, въпреки говора, който наблюдаваме от страна на албанските власти в последно време. В крайна сметка държавите-членки ще решат“, заяви Генчовска. /БГНЕС