Генчовска: Въпросът за военна помощ за Украйна е обсъден при премиера

Към настоящия момент в Министерски съвет не е поставян въпроса за предоставяне на военна помощ на Украйна. Има две декларации – от Демократична България и от ГЕРБ. Вносителите изразиха мотивите си пред Дмитро Кулеба.

Това каза външният ни министър Теодора Генчовска, която присъства на срещите на украинския си колега Дмитро Кулеба с председателя на парламента и депутати днес, предаде репортер на БГНЕС.

Кулеба се срещна с депутатите от Комисията по външна политика в НС

Обсъденото във Външно министерство не включваше тази тема, заяви Генчовска пред медиите в парламента. Тя съобщи, че въпросът е бил обсъден на срещата при премиера с украинския първи дипломат и добави, че не е присъствала на тази среща.

Кулеба: Онези, които не ни помагат, помагат на страната-агресор

Понякога се налага да бъда дипломат, доволен съм от срещите с вашия външен министър, премиер и президент. Дали ще получим военна помощ от България, това зависи от политическата дискусия в парламента, дотогава ще се бием с каквото имаме, заяви от своя страна Дмитро Кулеба, след като излезе от зала „Изток“ заедно с посланик Виталий Москаленко.

България е направила наистина много за европейската интеграция, вие се отнасяте много добре с нашите бежанци, а това е нещо, което ценим, заяви Кулеба и добави: Вземаме предвид вашата вътрешнополитическа ситуация и във връзка с военната помощ, оставяме това решение на парламента на България. Но нека подчертая още веднъж: тези, които не желаят, които се колебая, които говорят срещу доставките на оръжия и военно оборудване за Украйна, те на практика подкрепят руската агресия, избиването на наши граждани, каза украинският министър на външните работи. /БГНЕС