Генчовска: Всичко зависи от Скопие, няма нищо ново

Българският министър на външните работи в оставка Теодора Генчовска съобщи пред БГНЕС, че няма ново френско предложение, което да се различава от вече одобреното от българския парламент.

На 24 юни Народното събрание гласува проекторешение, което има за цел да урегулира спора между София и Скопие и да отвори пътя за европейска интеграция на РС Македония. Проекторешението стъпва върху предложението на френското председателство и го надгражда, така че да бъдат защитени максимално българските интереси. В него се потвърждават условията, при които София може да подкрепи процеса на евроинтеграция на РСМ. Вчера правителството одобри това решение на българския парламент.

На въпрос на БГНЕС дали има ново френско предложение за разрешаване на спора между РСМ и България за започване на преговори за ЕС, което да се различава от вече одобреното от българския парламент Генчовска отговори кратко: Не

"Всичко зависи от готовността на Скопие. Очакваме от тях държавна и отговорна политика. България е готова да подпише последния протокол от Съвместната междуправителствена комисия“, каза още Генчовска. На уточняващия въпрос на БГНЕС дали ще го подпишем днес, Генчовска отговори: „Зависи от Скопие“.

БГНЕС припомня, че протоколите описват свършеното от Съвместната междуправителствена комисия между България и РСМ, която е създадена на основание член 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 година в Скопие. До момента е подписан само един протокол, през юни 2019 г., от тогавашните министри на външните работи на двете държави - Екатерина Захариева и Никола Дмитров.

БГНЕС припомня, че тази вечер македонският премиер Димитър Ковачевски заяви , че "историческите въпроси и протоколите вече няма да бъдат част от Преговорната рамка" за започване на преговори на РСМ за членство в ЕС.

БГНЕС припомня, че тази вечер македонският премиер Димитър Ковачевски заяви , че "историческите въпроси и протоколите вече няма да бъдат част от Преговорната рамка" за започване на преговори на РСМ за членство в ЕС.

На въпрос на БГНЕС дали протоколът и историческите въпроси са отпаднали от Преговорната рамка, както твърди премиерът на РСМ, Генчовска отговори: „Не съм слушала какво е казал Димитър Ковачевски. Дойдох в НС директно от летището. Казах го и на изслушването. Това е един пакет от три документа: Преговорна рамка, заключения на Съвета и Протокол“. /БГНЕС

Тагове: