Генчовска за РСМ: Екипите на премиера продължават да саботират

„Доклад по темата РС Македония бихме могли да изготвим, ако се проведе КСНС, което е в прерогативите на президента и ако той поиска такъв доклад от външно министерство или от всички останали служби. Той е в правото си да поиска доклади от всички членове на КСНС.“ Това заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска, предаде репортер на БГНЕС.

Генчовска заяви, че на този етап няма изготвен такъв документ, защото няма идея за свикване на КСНС.

„Не можем да се ангажираме с дати по никакъв начин. Няма ангажиране с дати. За съжаление, пак ще ви кажа, чухте и след Коалиционния съвет, аз не участвам на Коалиционния съвет, че разчитат на външно министерство както премиерът, така и началникът на кабинета на премиера. За съжаление, обаче, екипите на премиера продължават по различен начин да саботират процеса. Провеждат разговори с нашите партньори от Европейския съюз. Ние се опитваме наистина чисто професионално, формално да водим тези разговори, но пак научаваме по страничен начин, че се водят и паралелни разговори от съветници на премиера“, каза Генчовска.

Няма шанс външно министерство да бъде заобиколено, категорична е тя. По думите й разговорите са водени със страни-членки на Европейския съюз. „Нормално е да звънят по телефоните, да идват на посещение, така че извън формалните разговори, са водени, очевидно и паралелни разговори“, каза още Генчовска. /БГНЕС