Генерал Кларк: Американски бойци може да се бият и умрат за отбраната на Израел

От американските бойци би могло да бъде поискано да се бият и да умрат за отбраната на Израел. Това заяви генералът от американските ВВС Ричард Кларк, който е един от най-високопоставените офицери в американските въоръжени сили, пред в. „Джерусалем пост“.

На среща с Нетаняху Тръмп призна официално израелския суверенитет върху Голанските възвишения

Според ген. Кларк двете страни се стремят да засилят военното партньорство и сътрудничество чрез Juniper Cobra, съвместно военно учение, което се провежда почти десетилетие.

"Готови сме да се ангажираме с отбраната на Израел по всяко време, когато участваме в битка, винаги има риск, че ще има жертви. Но ние приемаме, че като при всеки конфликт, за който ние се обучаваме и действаме, винаги има такава възможност", каза Кларк, подчертавайки, че американските войници трябва да са готови да умрат за еврейската държава.

Въпреки че отношенията между САЩ и Израел станаха по-близки от всякога в резултат на безусловната подкрепа на президента Доналд Тръмп за признаването на Йерусалим, Голанските възвишения и други теми, такова изявление противоречи на клетвата, давана от американските военни или федерални служители, коментира турският в. „Сабах“.

"Тържествено се кълна, че ще подкрепя и защитавам Конституцията на Съединените щати срещу всички врагове, чуждестранни и местни…“

Генерал Кларк също каза, че американските войски могат да бъдат поставени под израелско командване на бойното поле.

"В крайна сметка става дума за защитата на Израел - и ако има въпрос по отношение на начина, по който ще работим, последното решение вероятно ще бъде на Звика [Хаймович, шеф на въздушната отбрана на израелската армия]."/БГНЕС