General Motors повиши прогнозната печалба през 2024 г. след силно първо тримесечие

Американската многонационална компания за производство на автомобили General Motors /GM/ отчете по-висока печалба благодарение на продължаващото укрепване на пазара в Северна Америка.


GM, който се възползва от постоянно силното търсене от страна на американските потребители на пикапи и други по-големи автомобили, увеличи диапазона на нетната си печалба за 2024 г. с 300 млн. долара до 10,1-11,5 млрд. долара.

"Екипът се справя добре и постига напредък във всички области", заяви главният изпълнителен директор Мери Бара в писмо до акционерите, предаде АФП.

Нетната печалба през първото тримесечие нарасна с 24% до 3,0 млрд. долара при 7,6% ръст на приходите.

Доставките на автомобили в САЩ са леко намалели по отношение на обема, но печалбите в Северна Америка са се повишили благодарение на "последователното" ценообразуване и по-ниските разходи, заяви компанията в презентация.

"Потребителите ни бяха забележително устойчиви в този период на по-високи лихвени проценти", отбеляза главният финансов директор Пол Джейкъбсън.

По думите му ценообразуването е "по същество непроменено" в сравнение с предходното тримесечие. Компанията все още очаква ценовата сила да ерозира леко през 2024 г., въпреки че все още не е видяла спад на повърхността на пазара.

Запасите от автомобили при дилърите на GM в САЩ са се увеличили до 534 000, което е доста над нивото, наблюдавано през 2023 г. През последните години наличностите са по-ниски от целевите стойности за индустрията поради прекъсвания на работата заради Ковид-19 и проблеми във веригата за доставки.

Настоящите запаси се равняват на около 63 дни предлагане, което GM счита за "доста добро", като се има предвид, че пролетта е сезонно силен период за продажбите на автомобили.

Силните позиции на GM на родния пазар помогнаха за компенсиране на оперативната загуба от около 100 млн. долара в операциите на GM в Китай.

"Очакваме нещата да се нормализират малко и да се върнат към печалба", каза Джейкъбсън относно Китай, посочвайки предстоящите премиери на автомобили. /БГНЕС