Генерал Ник Картър: Рискът от война с Русия е по-голям, отколкото по време на Студената война

Рискът от избухване на случайна война между Русия и Запада е по-голям, отколкото когато и да било по време на Студената война, заяви най-високопоставеният британски военен в интервю за радио „Таймс“.

Началнникът на Генералния щаб на британската армия генерал Ник Картър.

"Просто смятам, че се намираме в един много по-конкурентен свят, отколкото преди 10 или 15 години. И мисля, че естеството на конкуренцията между държавите и великите сили води до по-голямо напрежение. И смятам, че това напрежение е нещото, за което трябва да се внимава", заяви генерал Ник Картър, началник на Генералния щаб на британската армия в интервю, което трябва да бъде излъчено в неделя според съобщение, изпратено до Cи Ен Ен.

Генерал Картър сравни сегашната ситуация с предишни моменти в своята военна кариера от 1978 г. насам. "Когато ние с вас растяхме, светът беше двуполюсен. Два блока: Съветският съюз и Западът. След това навлязохме в период, в който той беше еднополюсен, а Съединените щати имаха пълно превъзходство", каза той пред журналиста Том Нютън Дън.

"Мисля, че сега навлизаме в период, в който той е по-многополюсен, и мисля, че в един многополюсен свят с хора, които се конкурират за различни цели и по различни програми, има по-голям риск от напрежение, водещо до нещата, за които говорим", каза генералът.

Картър предупреди политиците да не провокират ненужна ескалация и да бъдат "внимателни, за да не се окаже, че хората допускат войнствения характер на някои от нашите политики да не доведе до положение, в което ескалацията води до грешни изчисления".

"Много от традиционните дипломатически инструменти и механизми, с които ние с вас сме израснали по време на Студената война, вече не съществуват. И без тези инструменти и механизми има по-голям риск тези ескалации или тази ескалация да доведат до погрешни изчисления. Така че мисля, че това е истинското предизвикателство, с което трябва да се сблъскаме", каза генералът.

Запитан дали смята, че Русия е замесена в миграционната криза на границата между ЕС и Беларус, генералът заяви, че не знае, но че "нищо не би го изненадало".

"Защото смятам, че съвременната среда и този променящ се характер на конфликтите и войните, които описах, отварят възможности за хората да използват най-различни инструменти, тактики и техники, за да се опитат да посегнат на нашето единство", добави той.

Президентът на Русия Владимир Путин отрече да има каквото и да било участие в кризата по границата, като в събота заяви, че страната му "няма нищо общо с нея".

"Искам да ви кажа и още нещо. Искам всички да знаят. Ние нямаме абсолютно нищо общо с това. Всички се опитват да ни наложат отговорност по каквато и да е причина и без никакво основание", каза Путин в интервю за "Русия 24“./БГНЕС