Генетици: Родината на всички медоносни пчели е Западна Азия

Международен екип от генетици сравни геномите на 18 подвида пчели и стига до извода, че родината на съвременните медоносни пчели е в Западна Азия, откъдето те се разпространяват в Европа и Африка. Констатациите на учените са публикувани в списанието "Science Advances".

„Историята за произхода на пчелите остава един от най-противоречивите въпроси в биологията. Опитахме се с помощта на генетични методи да намерим отговор. Анализът на геномите на 251 индивида, принадлежащи към 18 подвида на тези насекоми, показа, че родината на медоносните пчели е в Западна Азия", пишат изследователите.

Медоносните пчели Apis са сред най-разпространените насекоми на Земята. Според учените, седем вида от тях обитават всички континенти на Земята, с изключение на Антарктида. Както предполагат историците, пчелите за първи път са опитомени от древните египтяни преди около 5000 години и оттогава традициите на пчеларството са се разпространили по целия свят. През последните години биолози и генетици започнаха активно да обсъждат къде и кога са се появили първите представители на вида Apis mellifera, който включва европейските медоносни пчели, обитаващи всички създадени от човека кошери на Земята. Традиционно учените вярваха, че родината им е някъде в източната част на Азия, но през последните години генетиците откриха признаци, че пчелите всъщност могат да произхождат от Африка.

Международна група генетици, ръководена от Амро Зайед, професор в университета в Йорк (Великобритания), се опита да разреши тези противоречия по време на мащабно генетично проучване на всички видове Apis mellifera, които съществуват днес на Земята.

Учените са декодирали геномите на общо 251 пчели, принадлежащи към 18 подвида Apis mellifera. Професор Зайед и неговите колеги сравняват набори от малки мутации в тези геноми, което им позволява да проследят как еволюцията и разпространението на предците на пчелите се е случило в Стария свят. Този анализ показва съществуването на седем големи генетични линии пчели, най-старата от които се е появила в Западна Азия преди около 6 милиона години. Впоследствие пчелите най-малко три пъти проникват от Западна Азия на територията на Африка и Европа, следи от които са запазени в геномите на съвременните популации на европейски и африкански пчели. Тези петна от ДНК, предполагат учените, са причината за дебата за африканския произход на Apis mellifera.

Освен това учените успяха да изолират около 150 гена, които са променили за 6 милиона години от еволюцията и разпространението на пчелите по света. Професор Зайед и колегите му се надяват, че следващото им проучване ще позволи на учените да разберат как пчелите са се адаптирали към нови местообитания, което ще помогне на животновъдите да развият нови породи от тези насекоми, които са по-устойчиви на атмосферни условия и болести. /БГНЕС

Йорк / Великобритания