Георг Георгиев: Очакваме разследване и наказания в РСМ за изгореното българско знаме

Проблемът за изгореното българско знаме в РС Македония е в рецидива, това е втори път, в който наблюдаваме такъв вандалски акт. Първият път отново беше преди няколко месеца, когато отново българско знаме беше изгорено. Това заяви пред бТВ Георг Георгиев, зам.-министър на външните работи.

Тревожи ни отсъствието на желание да се справят с проблема, адресирането единствено на България като носеща отговорност за решаването на проблема между нашите две страни, което не е така, добави Георгиев. Приоритет на българската външна политика е отношенията с РСМ да се развиват, добави той. Реакцията след изгарянето на българския флаг ще бъде показателна, силата на разследването и наказанията, които ще бъдат наложени за нас ще е показателно ние да вървим в правилната посока заедно, посочи Георгиев. Той добави, че очакват да се разследва кой с какви мотиви е изгорил българското знаме. очакваме последствия, добави Георгиев.

България никога не е имала нищо против със самоопределението на която и да е страна на нейния народ. Ние обаче искаме историческите фактори да бъдат съблюдавани такива, каквито са. Историята е една, тя няма нюанси, не може да бъде интерпретирана и тълкувана, събитията са такива, каквито са се случили. Ако коментираме за присъединяването им към ЕС, ние искаме в преговорната рамка да залегнат условията, които сме поставили – клаузата за езика, отказа от национално малцинство. Македонският трябва да е в съответствие с конституционния за тази страна език. Знаете, че в България македонски език във формата като самостоятелен такъв съществува, има обструкция, тъй като това е форма на българския език. Науката е потвърдила това, категоричен е зам.-външният ни министър. Второ, настояваме за отказ от национално малцинство в България. Това да регистрираш партия, на която основната й цел е да защитава македонско малцинство и неговите интереси в нашата страна е очевиден факт. Тази партия беше с отказана регистрация за България. Това е организация, която се опитва да прокарва интереси в разрез с нашите национални такива на наша територия, нещо, което за нас е неудовлетворително, добави още Георгиев. За учебниците по история в Македония, Георгиев коментира, че това да слагаш и пришиваш всеки път към българи – татари, да ги наричаш фашисти, окупатори, терористи, това определено е нещо, което не съответства на нашата представа за начина, по който историческите факти трябва да бъдат интерпретирани, още повече, че е в пълен разрез с тях, подчерта Георгиев. /БГНЕС