Георг Георгиев: Ще продължим да се борим за евроинтеграцията на Западните Балкани

„Ние се борихме изключително активно в рамките на своето председателство на Съвета на ЕС за европейската интеграция на страните от Западните Балкани и ще продължим да го правим“, заяви пред БГНЕС заместник-външният министър Георг Георгиев.

Той припомни, че българският министър-председател Бойко Борисов е гарантирал, че темата ще остане устойчиво в дневния ред на Европа и ще се разгледа и през май 2020 г., когато предстои Съветът в Загреб по време на хърватското председателство.

„Най-важното, което България успя да направи е, че темата с разширяването няма да остане само в обхвата на нашето председателство, а тя се припозна от всички наши партньори. И вече виждате, че трето председателство продължава да говори и да отстоява, че разширяването с тези 6 страни е необходимо, полезно и гарантира сигурността на Европа“, каза Георгиев.

Той отбеляза, че нашата позиция не само се приема, но се и превърна в политика на нашите европейски партньори. В момента темата за евроинтеграцията е общоевропейска и касае целия ЕС и целият ЕС е посветен на начина това да се случи, заяви Георгиев и добави: „Цяла Европа ще получи положителен резултат от евроинтеграцията на Балканите“. /БГНЕС