Георг Георгиев свика брифинг заради фалшива новина, обществената телевизия се извини

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев свика извънреден брифинг за медиите, повод за който се оказа фалшива новина, свързана с протестите, предаде репортер на БГНЕС.

Причината – от външно министерство реагираха остро на информация, оповестена рано тази сутрин от БНТ, че организаторите на антиправителствените протести са обявили за днес свикването на Народен съд. Информацията бе качена и на интернет страницата на медията, но впоследствие бе изтрита от там.

„България за пореден път страна свидетел на една много мрачна и грозна препратка към миналото. Това, че бяхме информирани как ще бъде свикан народен съд от организаторите на протестите, ни навява едни много грозни и тъжни спомени. Едни тъжни спомени от тоталитарното минало, с което България от толкова много години се опитва да скъса. Демокрацията, мирът, стабилността не предполагат това да говорим за кървава разправа, за бесила и за убийства. Ако искаме днес да вървим заедно, единни по пътя на прогреса, няма как да си позволим народният съд да бъде факел, който да гори по българските улици“, заяви пред медиите заместник-министърът Георг Георгиев, който е и Национален координатор за борба с антисемитизма и езика на омразата.

Минути след изявлението му обаче, от БНТ разпространиха позиция, с която поднасят на своите зрители извинение за неточна информация в сутрешните новини и уверяват, че виновният редактор ще бъде дисциплинарно наказан.

„БНТ не толерира и няма да толерира разпространението на новини с невярно съдържание“, посочиха от медията.

След въпрос на БГНЕС Георг Георгиев потвърди, че за първи път е видял информацията на сайта на обществената телевизия, но заяви, че не знае впоследствие да е била свалена. Той коментира още, че не се е опитал да намери втори източник, защото намира информацията на медията за достатъчно достоверна.

„За достоверността на информацията трябва да кажат тези, които са я разпространили и тези, от които идва. Аз просто виждам на официален сайт, на най-официалната медия, че такова нещо има. Няма как да не реагираме. Можете да си представите, че много хора се свързаха – гневни, разстроени, чудещи се именно какво се случва“, коментира той. /БГНЕС