Георг Георгиев за нападението в РСМ: Ако не решим кардинално проблема, такива инциденти ще има

„Нападението на българските граждани на футболното игрище в РСМ е грозната еманация за всичко, което сме говорили - за разбирателството между двете ни държави до сега". Това заяви Георг Георгиев от ГЕРБ – СДС, предаде репортер на БГНЕС.


„Омразата между хората е факт, и не мога да твърдя, че тя не е политически мотивирана. Този много тежък инцидент се случва в контекст на разглеждането на конституционните промени в РСМ, които са залога за тяхното продължаване на европрисъединителните процедури", каза още Георг Георгиев. Той обясни, че вчера е имал разговор с близки на пострадалото момче. „Нападението е било вероятно абсолютно преднамерено, вероломно, хората ги свързахме с нашето посолство, което реагира изключително адекватно. Ако ние не решим кардинално този проблем, такива инциденти явно няма да отсъстват", подчерта Георгиев.

„Има много голяма тревога в мен. Македонските власти вместо да помогнат на нашите сънародници, сякаш са вложили усилия в това да арестуват българските фенове, отколкото да разберат от какво е провокирано и как се е стигнало до него, а ние няма да излъжем ако кажем, че то е провокирано именно от омраза. "Пиковата точка на непоносимост е достигната заради реториката, които политическите представители наложиха", смята Георгиев. „Страната ни предложи консулска защита, сега предполагам македонският посланик може да бъде призован. Лошото обаче е, че инцидентите много зачестиха. Не мисля, че РСМ с поведението, което демонстрира е готова да тръгне към ЕС, защото това е въпрос на ценности, на начин на мислене и на поведение. Това, което идва от Скопие не кореспондира с тези европейски ценности", подчерта депутатът от ГЕРБ.

Георг Георгиев поясни, че "всеки път ние слушаме едно и също оправдание". „При Християн Пендиков беше сбиване на битова основа, след това беше неразбирателство, но защо винаги от страната на битите са нашите сънародници. Защо няма агресия от българи или хора с българско самосъзнание. Винаги това, което става, е в една и съща посока, тенденцията е ясна. Президентът на РСМ трябва да се замисли защо властите не успяват да осуетят и да създадат достатъчно сигурни гаранции за всички пребиваващи територията", допълни Георг Георгиев. /БГНЕС