Георге Магеру: Стратегическата значимост на България, Румъния и Турция да бъде отчетена

България, Румъния и Турция са единствените държави с излаз на Черно море, които същевременно са членки на НАТО. Стратегическата стойност на нашите три държави трябва да се отчита като принос към сигурността и стабилността в две направления. Както в Черноморския регион, така и в т. нар. днес „Западни Балкани“, които всъщност са нашето регионално семейство. Ние много ценим присъствието на нашите съюзници на румънска земя. Правим всичко възможно, за да укрепим националните си способности.

Това заяви в интервю за БГНЕС посланик Георге Магеру, член на Научния съвет на базирания в Букурещ мозъчен тръст „Център за нови стратегии“.

Постоянен представител на Румъния в Съвета на ЕС в периода 2001-2006 г. и дългогодишен политически съветник в Министерство на външните работи на страната.

Дипломатът подчерта усилията на Букурещ към превъоръжаване в условията на руската агресия срещу Украйна и перспективите за сближаване в рамките на НАТО.

„В настоящия момент виждаме необходимостта от солидарност и сближаване както в Северноатлантическия алианс, така и в Европейския съюз“, категоричен бе Магеру.

„Ние много ценим присъствието на нашите съюзници на румънска земя. Правим всичко възможно, за да укрепим националните си способности. Увеличихме военния си бюджет първо до 2%, а след това до 2,5%“, отбеляза той.

С оглед предстоящата среща на върха на военния блок, експертът заяви:

„Очакваме с нетърпение срещата на върха на НАТО във Вилнюс и по-силни гаранции за сигурността на Украйна - нашата близка съседка. Мисля, че имаме и най-дългата сухопътна граница с украинската държава сред членовете на НАТО. Много сме щастливи, че Финландия се присъедини към Алианса, защото по този начин завършваме източния фланг от Арктика до Черно море и стигаме до Егейско море.

По отношение на сектора за сигурност в Черноморския регион Магеру заяви, че ролята на двустранното и тристранното сътрудничества между София, Букурещ и Анкара имат определящо значение.

„Обръщам се към България, Румъния и Турция, тъй като ние сме единствените държави с излаз на Черно море, които същевременно са част от НАТО, както и двама членове на ЕС и един кандидат за членство (Турция)“, каза дипломатът и добави:

„Има още нещо. И трите страни споделяме както бреговете на Черно море, така и комплекса за сигурност в региона, който в момента е подсилен заради руската агресия срещу Украйна.

Акцентирайки върху регионалното сътрудничество, Магеру изрази увереност, че стойността на кооперацията между трите съюзни страни не трябва да бъде оставена на заден план.

„Разполагаме със сухоземни граници на Балканите, които представляват интересен геополитически комплекс, в който споделяме толкова много неща - например общата история. От тази гледна точка смятам, че стратегическата значимост на нашите държави трябва да се отчита като принос към сигурността и стабилността в две направления. Както в Черноморския регион, така и в т. нар. днес „Западни Балкани“, които всъщност са нашето регионално семейство. /БГНЕС