Георги Апостолов: Живеем в епохата на информационните войни

Журналисти и неправителствени организации сме нападнати от един и същи проблем, това е подриването на демокрацията в страната ни. Свободното слово е ограничено. За съжаление, журналистите са ограничени. Има нападки срещу НПО, които работят с деца, с жени, претърпели насилие. Ние сме в един кюп заедно със журналистите – гражданските активисти и журналистите, страдаме от цялата тази дезинформация и пропаганда, която се шири.

Това каза за БГНЕС изпълнителният директор на Националната мрежа за децата Георги Богданов преди началото на организирана от тях дискусия с журналисти и експерти, работещи по темите за децата и семействата на тема „Конспиративните теории и дезинформацията – как влияят върху живота на децата и детските политики“.

На снимката: Георги Богданов

„Ще акцентираме върху тази дезинформация и пропаганда, която влияе върху ключови политики за децата. Както знаете Стратегията за детето беше отменена. Не се знае какво ще се случва с нея, а това е ключов документ, който чертае политиките за децата в цялата страна. За първи път тази година ние сме без такъв ключов документ. Бяха нападнати и много други документи като Закона за социалните услуги, Закона за закрила на детето, детската телефонна линия“, коментира той и посочи, че всичко това не се е случило заради пропагандата.

Попитан кой има интерес от това нещата да не се случват, Богданов посочи, че натискът идва от Америка и Русия.

„Има две основни супер сили, които правят тези пропагандни материали. Едната е свързана с крайно десни религиозни организации в Щатите, които са и много близки до Тръмп. Ще говорим за движението QAnon, което е доста странно и доста налудничаво, ако щете. И другата част е свързана с Русия, където има цял отдел в КГБ, който работи по дезинформация и пропаганда в Европа, но и не само“, обясни той и добави, че също така са нападнати ЕС, ООН, СЗО и комитетите, занимаващи се с правата на децата и жените.

По отношение на насоките, Богданов призова журналистите да проверяват от къде тръгва дадена информация и тя да се проверява много внимателно.

„Колкото шокираща, колкото и невероятна да е , толкова по-внимателни трябва да бъдем към информацията. На второ място – когато има даден случай на отнето дете от родител и отнето от социалните служби или други, не трябва да се преекспонира случаят и да се показват децата и хората, които страдат в този момент. Това, което трябва да се направи, е да се провери защо се е стигнало до това отнемане. Много често се изтъква, че защото родителят е беден затова, но това не е така. Зад бедността стоят много други проблеми – алкохолизъм, проституция, наркомания, насилие, има много сериозни проблеми, които влияят върху семейните отношение“, заяви изпълнителният директор.

От думите му стана ясно още, че винаги в една информация има някаква истина, но доукрасяването ѝ е в състояние да я превърне във фалшива.

На снимката: Георги Апостолов

От своя страна председателят на Фондация „Приложни изследвания и комуникации” Георги Апостолов припомни паниката, създала се в световен мащаб около играта „Син кит“, която караше децата да се самоубиват. Апостолов каза, че у нас проблемът е бил разрешен за три седмици.

„Ние сме в епохата на информационните войни“, посочи той и каза, че темите, които най-много вълнуват тийнейджърите са секс и смърт.

„Едното не са го изпитали, а другото не могат да си го обяснят“, обясни експертът на какво се дължи интересът на подрастващите към тези две теми.

Той разясни още, че т.нар. Pizzagate, прераснал в QAnon, е толкова заразен по света заради липсата на критично мислене у младите, профанизирането и социалните мрежи, които могат да направят всеки известен и да създадат усещане, че той може да е фактор, както и недоверието в институциите.

В заключение Апостолов каза, че днес, освен антиваксъри има и антимаскъри. /БГНЕС