Георги Атанасов: Националният ни отбор е футболната дупка на Балканите

"Безкрайно сме закъснели с промяната в БФС. Националният ни тим е футболната дупка на Балканите", заяви в ексклузивно интервю пред БГНЕС дългогодишният спортен журналист и политически анализатор Георги Атанасов. Ето какво коментира той относно въпроси свързани с българския футбол.

Георги Атанасов.

БГНЕС: Г-н Атанасов, завършихме на четвърто място от 5 отбора в нашата група от световните квалификации (Зона Европа). Само тимът на Литва е зад родния национален отбор във въпросната група. Изглежда националите ни стигат дъното като резултати?

Георги Атанасов: Разбира се, даже има една горчива ирония. В дните около 17 ноември, когато си спомняме футболното чудо на "Парк де Пренс" преди 28 години, след което станахме 4-и в света, сега сме четвърти в квалификационната група. Почти 3 десетилетия по-късно, пак около тази сакрална за Футболна България дата 17 ноември. Горчивината е голяма за мен, предполагам и за вас, както и за голяма част от българите, които обичат футбола, а те никак не са малко. Горчивината е не заради разгромния резултат 0:4 от много силния тим на Швейцария и по-тежки резултати виждаме в световните квалификации (зона Европа). Проблемът е, че на фона на съседите от Балканите, ние изглеждаме като категорично най-слабият представителен отбор. Футболната дупка на региона. Уви, определението е тежко и горчиво, но е вярно. Пред очите ни е какво направи Северна Македония - второ място в групата, класиране за баражи. Нещо, което е мечта за нас в момента. И то западните съседи успяха да спечелят тази авторитетна квота за баражите, благодарение на победата си при визита в Германия. Също на запад, видяхме как сърбите преживяха своя 17 ноември, на 14-и побеждавайки супер отбора на Португалия. Така както ние преди 28 години ликувахме след гола на Емо Костадинов в последната минута, сега сърбите го направиха с попадението на Александър Митрович също в заключителната минута на мача. Явно има някаква свръхестествена футболна енергия на Балканите. Да не говорим за хърватите, които за пореден път са на голям форум, те са все пак световни вицешампиони. Словенците не се класираха за Мондиал 2022, но те имат няколко участия на големи форуми последните години, държава, която е два пъти по-малка по население от България. Босна и Херцеговина и Черна гора не спечелиха квоти за Световното в Катар, но те произвеждат футболисти, които играят във вътрешните Топ 5 първенства в Европа. И да не изреждаме всички страни от Балканите, които се представят като цяло по-добре от нас във футбола последните години.

БГНЕС: Имаше въпрос наскоро, отправен към Ясен Петров (селекционер на тима ни), касаещ успехите на Сърбия и Северна Македония. А той първоначално реагира с нещо от сорта на: "Не сме в час по география". След това коментира темата. Като гледаме обаче мачовете на нашия национален отбор напоследък. Положенията пред вратата ни, корнерите, головете, които инкасираме, процентното притежание на топката, сякаш сме в някакъв кошмарен час по математика?

Георги Атанасов: Ясен Петров е интелигентен човек. Такъв беше на терена, такъв е и като наставник. Но тази първоначална реакция не му прави чест, защото ние не искаме от него да ни разказва за Антарктида или за Марианската падина, или за Кордилерите, или за пустинята Гоби. Не искаме от него да бъде спец по география, а да бъде експерт по футбол постигащ успехи с отбора ни. А това, което показва нашият представителен тим под негово ръководство... Разбира се той в никакъв случай не може да бъде натоварен с цялата вина. Но дори, когато завършихме наравно в мач от световните квалификации с Италия, резултат, който в последствие прати италианците на бараж. Дори когато направихме едно опълченско реми с 50 голови положения за украинците в Одеса и след тъжния резултат в Люцерн край Алпите - картината не се променя.

БГНЕС: Димитър Бербатов загуби с 11 гласа разлика спрямо Борислав Михайлов на проведения наскоро Конгрес на БФС. Сега изборът се обжалва в съда, огласи се, че върви подписка между отборите за провеждането на Изборен конгрес на Футболния съюз. Вашият коментар, не е ли крайно време за промяна в родния футбол и тя да дойде с Бербатов и щаба му?

Георги Атанасов: Разбира се. Не е крайно време, а просто безкрайно сме закъснели с промяната в БФС. Тук вече имаме тотален нонсенс - системата не работи. Тя е достигнала до абсолютния си критичен момент на провал. Трябва нещо да се прави - дали ще е Димитър Бербатов, Иван Иванов, Петър Петров или Георги Георгиев. Разбира се, личността на Бербатов е достатъчно знакова в случая. Но трябват генерални промени в политиката на БФС и персоналния състав на централата. Не само на върхушката - Боби и неговите най-близки партньори - Костадинов и Лечков. Но и надолу като почнем от скандалния шеф на Дисциплинарната комисия Кучев, който толкова години се гаври с футболните закони и спортния морал, налагайки той и неговата малка клика репресивни наказания на този, който им е неудобен. Може ли да сравним това, което се случи на мача ЦСКА - Локомотив Пловдив на "Армията" между феновете на двата отбора, предизвикано от гостите, но една много камерна свада. За която последва наказание от 2 срещи без публика за "червените". Не, че има толкова голямо значение в период на пандемия, когато публиката и без това я няма по стадионите масово, когато има сертификати и т.н. Въпросът е принципен, кучевци наказаха ЦСКА просто заради това, че клубът от "Армията" подкрепи тотално и генерално Димитър Бербатов, излизайки напред с марката си, с името си, с авторитета си. То е ясно като бял ден. За да не звучи едностранчиво, бих казал, че на "Българска армия" е имало много по-тежки провинения на фенове - хвърляне на бутилки минерална вода върху тунела на гостите, на някои бомбички и т.н., но тогава обаче в определен период санкциите са били по-меки, по-умерени. На фона на това, което се е случвало на "Герена". Пред Сектор "Б" на Националния стадион "Васил Левски" - буквално битки с полицията. На фона на това, което даже пак в камерна обстановка наскоро се разрази на двубой между Славия и Локомотив София. Според мен този инцидент беше по-сериозен, но тъй като клубовете от "Овча купел" и от квартал "Надежда" твърдо стоят зад фирмата "Боби и КО", се разминаха по-леко. Тук трябваше да се даде назидание, че този, който се противопоставя на статуквото във Футболния съюз ще бъде наказан и очаквам отборите, които са подкрепили Бербатов да бъдат притискани чрез дузпи, картони, ВАР, без ВАР и т.н. до провеждането на редовния Конгрес, също изборен, на 18 март догодина живот и здраве.

БГНЕС: Може да заключим, че е нужна кардинална промяна в българския футбол, за да възвърнем поне част от старата си слава в играта?

Георги Атанасов: Разбира се. Не е лесно, процесът е затлачен, заблатен, след толкова години безвремие футболно, за което говорим. Но българският народ с всичките си проблеми е талантлив - и в науката, и в изкуството, и в спорта. Доказват го спортните ни успехи в миналото, но и сега от време на време ги има. И във футбола ние винаги сме раждали ярки имена. Според мен, българското първенство има нужда от възстановяване на състезателния елемент, на плурализма. Ако излезем от рамките на монополния феодален футбол, който ни е наложен от 10-11 години, също като един много важен фактор за ерата "Боби Михайлов", а именно монополизмът на Лудогорец, който убива конкуренцията, състезателността, демокрацията в българския футбол, така да се каже. Тогава, когато има реално състезание, така както има на доста места при съседите, на които сега благородно завиждаме - тогава ще се възстанови и жизнената тъкан, кръвообращението на българския футбол. Ще започнем отново да произвеждаме силни, конвертируеми футболисти и ще имаме отново конкурентен национален отбор. А базата ще се оправи рано или късно, с държавата, с инвеститори, по някакъв начин това ще стане. По-важно е да се разчисти атмосферата. Да има променен морал. /БГНЕС