Богданов: Тийнейджърите се вълнуват как се гласува или какво прави президентът

Децата са най-важното нещо, което ние имаме като човешки капитал в нацията и ние трябва да се грижим да знаят, да разбират всичко и да бъдат независими граждани, за да могат да успяват. Те се интересуват не по-малко от възрастните по всички въпроси, които ни ангажират обществено. Тийнейдърите и подрастващите искат да знаят как ще гласуват, какво ще правят в бъдеще.

Това каза пред БГНЕС Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата по повод Младежкия дискусионен форум "Voice it".

Днес, 20 ноември, отбелязваме 33 години от Конвенцията на ООН за правата на детето. Документът е приет на 20 ноември 1989 г. С този акт се дава важно обещание на децата – да се направи всичко, за да се гарантират и защитават техните права –да живеят и да растат, да учат, да бъдат защитени, да бъдат чути и да имат шанс за развитие, за да достигнат пълния си потенциал. В България Конвенцията е в сила от юни 1991 г. и е част от вътрешното право. Тя е приета от 196 държави в цял свят.

Според изпълнителния директор на Национална мрежа за децата това, на което трябва да се наблегне в училище, е децата да учат какво е демокрация, какви са институциите в България, как се управлява една община, какво прави едно Министерство на труда и социалната политика, Министерството на здравеопазването, какво прави Министерство на образованието, каква е ролята на социалните служби, каква е ролята на здравните служби.

Подобни въпроси вълнуват младите – интересуват се от министрите до президента. Проблемът е, че не ги учим да разговаряме по тези теми, добави Богданов.

Той е категоричен, че гражданското образование е много необходимо за формирането на мислещи и независими граждани.

Днешният младежки дискусионен форум "Voice it", който е по инициатива на Национална мрежа за децата, има за цел да покаже какво мислят младежите по темата за психичното здраве и как представители на различни политически партии отговарят на техните въпроси.

Във форума участват над 120 деца на различни възрасти.

Преди събитието те обсъдиха въпросите, които ще зададат на политиците Александър Симидчиев от "Демократична България", Красимир Вълчев от ГЕРБ и Искрен Арабаджиев от "Продължаваме промяната". /БГНЕС