Георги Георгиев: Хората имат нужда от добрия пример в спорта

„Хората имат нужда от добрия пример в спорта“, обяви Георги Георгиев, председател на Столичен общински съвет и Фондация „София – европейска столица на спорта“. Той участва в пресконференцията за предстоящите дейности по инициатива „София – световна столица на спорта през 2024 г.“ София ще бъде четвъртият град – носител на титлата, след Мадрид, който е световна столица за 2022 година, предаде репортер на БГНЕС.

„След успеха на Нургюл Салимова започнах да се майтапя, че Фондацията върши повече работа от поне пет федерации. Поздравления за екипа“, каза още Георгиев. Той изтъкна, че до момента са инвестирани около 200 000 в интеграцията на деца със синдром на Даун. "А, сега отворихме залите за деца със специални нужди. София е град на различните. Важно е отношението към спорта, който формира много полезни качества в практикуващите го" , добави Георгиев.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че за следващата година са предвидени над 312 спортни събития и редица съпътстващи дейности. Фандъкова и Георгиев съобщиха, че програмата на Фондацията през следващата година се базира върху три основни направления:

- осигуряване на повече възможности за спорт, за активен и здравословен начин на живот, чрез нови основни, партньорски и съпътстващи събития, които за следващата година са общо 312.

- засилване социалната роля на инициативата с повече активности със социална ангажираност с цел предоставяне на възможности за активен живот на хората със специални потребности, деца и младежи в риск, както и за подпомагане на благотворителни каузи

- преструктуриране на значителен човешки, логистичен и финансов ресурс към рехабилитацията на туристическата и спортна инфраструктура на Витоша и околните планини.

Поканени за инициативите са министерства на образованието, туризма и младежта и спорта. Ще се организират олимпийски спортни дни в училищата с редица спортни състезания между учениците от 4-6 клас. Ще се въведе инициативата “Спортист на София”. Хора и деца с различни социални потребности ще се включват в спортни инициативи.

„Ученическият спорт и спортът за всички са сред постоянните приоритети на Столична община. Инициативата „столица на спорта“ позволи да предоставим повече възможности в това отношение. За последните 4 години в града ни се състояха 1380 спортни събития, които увлякоха над 4 милиона души. Само Фондацията „София – европейска столица на спорта“ организира за този период 534 активности и още толкова съпътстващи събития. Много спомогна и Програмата за директно финансиране на спортните клубове, както и промените в наредбите, стимулирали повече инвестиции в спортната база. Надявам се следващият кмет да продължи тази политика по отношение на спорта за гражданите и гостите на нашия град,“ заяви Йорданка Фандъкова.

София ще е домакин на Петата световна среща за спорта през 2024 г.

Титлата „световна столица на спорта“ дава възможност да се продължи и обогати дейността на Столична община за предоставяне на повече възможности за здравословен и активен начин на живот чрез спорта. София проведе една от най-успешните кампании като „Европейска столица на спорта“, което беше високо оценено от всички европейски държави. Като израз на тази оценка ACES Europe обяви безпрецедентно София за постоянен носител на тази титла. Със своите многобройни спортни прояви Фондацията увлече 14 други български градове в голямото семейство на определените за градове на спорта. Активните занимания със спорт са сред най-важните дейности на съвременния човек, те му предоставят възможност за подобряване начина на живот и за преодоляване на последствията от негативните явления. Титлата „Световна столица на спорта“ е особено престижна и дава на града-носител нов имидж и перспектива.

Ръководителите на ACES EUROPE подчертават, че определянето на София за „Световна столица на спорта“ е естествено продължение и надграждане на всички иновации и добри практики, създадени и развити по време на инициатива „Европейска столица на спорта“. Титлата ще е мощен стимул, като ще позволи на столичани и гражданите на града и в бъдеще да имат своите многобройни и разнообразни възможности за спорт и активен начин на живот. Специалистите изтъкват, че точно спортните занимания са мощен антишок за преодоляване последиците от социалната изолация и напрегнатото ежедневие.

Титлата „Световен град на спорта“ бе въведена от ACES EUROPE в сътрудничество с ЮНЕСКО. Дебютно през 2019 г. бе отличен Абу Даби, за периода 2020-2021 г. званието бe в Гуадалахара, за 2022 г. бе в Мадрид, а през тази година е в Коня (Турция). Кандидати за световна столица след София са Баку (Азербайджан) и Неапол (Италия). /БГНЕС