Георги Георгиев: Пет автобуса ще возят гражданите при поискване от три столични квартала

В три столични квартала – "Манастирски ливади – изток", "Манастирски ливади – Запад", "Павлово", гражданите на София, с които работим още от самото начало на проекта, ще могат да се възползват от нов вид обществен транспорт при поискване.


Това заяви председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев, предаде репортер на БГНЕС.

Председателят на СОС съобщи, че с европейски средства са закупени пет нископодови електрически автобуса.

Всеки един от автобусите е с капацитет от 22 пътници. Целта е те да могат да стигнат най-близко от дома си до спирките на обществения транспорт. "Но 41 локации ще спират новите пет автобуса. Те са 6-метрови, т.е. достатъчно големи, но и достатъчно малки, за да бъдат маневрени, за да могат да навлизат в уличките в кварталите", обясни Георги Георгиев и добави, че са обхванати всички възможни спирки на обществения транспорт за съответния квартал.

Той отбеляза, че решаваща за реализирането на проекта е ролята на екипа на столичния кмет Йорданка Фандъкова, на заместник-кмета Дончо Барбалов, на обществения съветник Зафир Зарков, на директора на Дирекция "Транспорт" към Столична община Иван Николов, включително и на гражданите, които са помогнали за модифицирането на идеята. "Услугата, която предоставяме, е шита по мярката на хората", подчерта председателят на СОС.

Услугата е при поискване, като за това има две възможности. Единият вариант е гражданите да си изтеглят приложението, чрез което да заявят локацията си, съответно да се определи точка, максимално близо до дома им, за да се качат на автобуса. "Вторият вариант е на някоя от 41 места, които сме обозначили", посочи Георгиев, като подчерта, че проектът е на европейско ниво.

Петте автобуса ще могат да бъдат използвани в интервала от 06.07 ч. сутринта до 22.40 ч. вечерта. /БГНЕС