Георги Георгиев: Поставяме паметник на ген. Владимир Вазов в район "Подуяне"

На днешното заседание на Столичния общински съвет единодушно решихме паметник на генерал Владимир Вазов да бъде поставен едноименния булевард в район "Подуяне". Това обяви председателят на СОС Георги Георгиев, предаде репортер на БГНЕС.

„Генерал Владимир Вазов произхожда от славната фамилия Вазови. Негови братя са Иван Вазов, наричан „Патриарх на българската литература“, ген.-лейтенант Георги Вазов, лекарят Кирил Вазов, политикът, критик и дипломат Борис Вазов и офицерът Михаил Вазов“, заяви Георгиев.

Той припомни, че от 1926 до 1932 г. ген. Владимир Вазов е кмет на Софийската община. „През това време започва един нов етап от развитието на София – подобрява се финансовото състояние на общинските служби, което довежда до безспорни резултати във всички области от живота на столицата. За това допринасят и личните качества на Вазов - предприемчивост, всеотдайност и организационен талант“, посочи председателят на СОС.

Ордени за храброст, сред които е и орденът, връчен на ген. Вазов

Георгиев отбеляза, че безспорни са качествата ген. Вазов във военното дело.

„Той ръководи българските части по време на успешната отбранителна операция при Дойран по време на Първата световна война, взема активно участие в сраженията при Селиолу, Гечкенли, Люлебургаз и Чаталджа по време на Първата балканска война. Действа успешно при Цариброд и Пирот, при Бубляк, Дренова глава и Градоман през Втората балканска война“, заяви председателят на СОС, изказвайки благодарност на колегите съветници, че са подкрепили предложението, с което се отдава почит на една бележита фигура от българската история. /БГНЕС