Георги Георгиев: Различните деца на София имат равни права

Ние залагаме нови градски политики, задаваме стандарти как да се работи с различните деца на София. Предвидихме 200 хиляди лева в бюджета за програма, която финансира и подпомага различните организации в града. Това заяви председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев, предаде репортер на БГНЕС.

В шестия епизод на подкаста #ДаПодредимГрада Георгиев разказва за социалните инициативи, по които работи в последната една година в общинския съвет в партньорство с водещи неправителствени организации – Фондация „Светът на Мария“, ParaKids, Момичетата от града, JAMBA - Хъб на възможностите, FAPA Bulgaria, Фондация Воден Път и други.

„Тази програма представлява много ясен ангажимент от страна на общината, че различните деца на София имат равни права. Това не са общи приказки. Приехме решение, с което отворихме за достъп общински спортни обекти за младежи със специални потребности, когато те са картотекирани в съответния клуб и има специалист, който да работи с тях. Това беше конкретно искане на Фондацията за адаптирана физическа активност, начело със Слав Петков. Така започнахме, разширихме списъка със спортни обекти, за да могат повече различни деца на София да ползват безплатно съоръженията“, обясни Георгиев и даде като конкретен пример с общинския басейн във „Възраждане“.

Той посочи, че са реализирани 15 конкретни проекта за интеграция на млади хора

„На първо място за младежите със синдром на Даун и специални потребности направихме курсове за преход от училище. Много често интеграцията приключва със завършването на училището, това ми беше разказано от майките на такива деца. Проблемът е, че след това отново светът се затваря за тях“, каза председателят на СОС.

По тази причина са започнали с подкрепа за прехода от училище към зрелостта. Това включва организирането на клубни занимания, за да могат тези младежи да се интегрират пълноценно. Също така се правят кариерни курсове, за да могат да се реализират.

„Тези млади хора и техните родители имат голяма потребност да се срещаме и да говорим за тях, за да бъдат приемане. Отворихме града, неговите институции и общината за тях. Създадохме заедно с кмета Йорданка Фандъкова и заместник-кмета по социални политика Албена Атанасова нови социални услуги и да има държавна подкрепа не само днес, а да се превръща ежегодно в приоритет на държавата и общината“, каза Георгиев.

Той изказа своето възхищение от хората, които работят с различните деца на София, защото за тях това е кауза. „Голямото богатство на града са неговите хора. Това е клише, но повечето верни неща в живота са клише“, добави председателят на СОС Георги Георгиев. /БГНЕС