Георги Георгиев се срещна в САЩ с директора по международната дейност на American Jewish Committee

Имах честта във Вашингтон да проведа работна среща с Андрю Бейкър, директор по международната дейност на най-голямата организация за защита на правата на еврейската общност - American Jewish Committee. Тя има представителства в целия свят, а основната ѝ мисия е да се бори с антисемитизма и езика на омразата и да осигурява спазване на човешките права.

Това съобщи в личния си профил във фейсбук председателят на СОС Георги Георгиев.

"С г-н Бейкър говорихме за постигнатото през последните години от управлението на ГЕРБ за недопускане на антисемитски прояви и нулева толерантност към речта на омразата. Обсъдихме мотивите ни за категоричната подкрепа в тази връзка на различни инициативи и кампании и ангажиментите ни за сътрудничество и в бъдеще.

Затова поставихме началото на съвместна работа по международен образователен проект с участието на учители от различни училища в София, за който ще информираме подробно скоро. Изключително важно е да създаваме и поддръжаме с непрестанни усилия имунната система на обществото ни за нетърпимост на всякакви прояви на нетолерантност и антисемитизъм.

Разказах на г-н Бейкър и че обновената емблематична градинка пред хотел "Рила" в българската столица вече носи името на Равин Габриел Алмоснино. Той е бил равин на София през 1877 г. и заедно с дипломатите на Франция и Италия - Леандър Леге и Вито Позитано, успяват да спасят града ни от планираното опожаряване и клане от турците, командвани от Сюлейман паша, палачът на Стара Загора. Равинът организирал еврейски младежки отряди за потушаване на предизвиканите в някои части на града пожари. На 8 октомври 1879 г. Габриел Алмоснино е назначен за първия главен равин на Княжество България. След Освобождението той е бил депутат в Учредителното събрание и е участвал в изработването и приемането на Търновската конституция", пише още Георгиев./БГНЕС