Георги Георгиев: Терзиев може да издаде заповед за корекции или да поиска бюджет от Асен Василев

Общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев излезе с две алтернативни предложения към кмета Васил Терзиев, за да реши проблема с разплащането на проектите за ВиК инфраструктура при все още неработещия Столичен общински съвет.


Чрез публикация в социалната мрежа Георгиев, който бе председател на СОС в миналия мандат, поставя интересите на града над всичко и предлага решения, които са прилагани десетки пъти в миналото.

"Ясно е, че по сметките на общината има пари, но за да се пренасочат трябва решение на общинския съвет. Който съвет не работи заради ината на ПП-ДБ-СС, които нямат и не могат да намерят мнозинство", уточнява Георги Георгиев.

Ето какво предлага общинският съветник:

"Със заповед на кмета за корекции в бюджета да се прехвърлят средства и след това с решение на общинския съвет да бъде одобрена тази корекция. Така кметът ще може да плати до Нова година и ние ще одобрим корекциите след като съветът започне работа. Това е законосъобразното решение и сме го правили много пъти за различни проекти.

Другият вариант е държавата да осигури оборотно финансиране по специалния ред за европейски проекти, изпълнявани от общините - както неведнъж е правено. Министерството на финансите и управляващия орган на съответната програма имат ключова роля и всички правомощия това да стане за няколко дни".

Според него тези предложения са напълно постижими и възможни при неработещ заради ината на спечелилите изборите ПП-ДБ-СС. "И още един съвет - пак непоискан, но нали работя съветник - не използвайте големите инфраструктурни проекти за политическо изнудване. София се нуждае от заявено политическо лидерство, с блъфове няма да стане", категоричен е Георгиев. /БГНЕС