Георги Георгиев: Вълната на съпричастност към бягащите от конфликта в Украйна е огромна

Вълната на съпричастност сред нашите сънародници към бягащите от конфликта в Украйна е огромна.

Това заяви пред БГНЕС Георги Георгиев, председател на Столичен общински съвет и управляващ съдружник в адвокатското дружество "Георгиев и Колев", което от понеделник предоставя безплатни правни съвети по въпроси, свързани с влизане и пребиваване на българска територия.

"Виждайки какво се случва в различните фейсбук групи, изобщо в интернет пространство, вече една от групите е с над 30 000 участници, предимно българи, в които има обяви на нуждаещи се от подкрепа, от подслон, от транспорт - буквално за секунди, решихме заедно с моя екип от адвокатското дружество, че трябва и ние да дадем своя дан в общата съпричастност и да помогнем", посочи Георгиев.

Адвокатите могат да помогнат с правни съвети и консултации.

„Имаме специален e-mail адрес и сме обявили телефон за връзка във всички групи за взаимопомощ, чрез всички различни платформи. Наред с това се срещнахме с няколко организации на украинци в България – тези, които са най-активните. Наши клиенти създадоха платформа, която събра много желаещи да помагат. Тази платформа среща тези, които търсят подкрепа и тези, които желаят да им я окажат. Има и много правни въпроси и затова на практика от вчера (понеделник 28.02.) екип от адвокати предоставя правни консултации на нуждаещи се от подкрепа", посочи той.

Включили са се и доброволци – бивши студенти на Георгиев с украински корени, които помагат с преводите.

Само в понеделник са ги потърсили 20 души, търсещи правна помощ.

"Първата и най-важна консултация е за влизането в България с различните видове документи, защото с оглед на случващото се съвсем нормално е хората да нямат пълния набор от документи. Не само за COVID-ограниченията, говорим дори за различни видове документи за самоличност, с които по правило трябва да могат да влизат в страната", каза Георги Георгиев. Той посочи, че са били проведени много срещи, включително и разговори на екипа му с представители на гранично-контролно пропускателните пунктове, за да установят каква е практиката.

"Защото от една страна има буквата на закона, от друга страна обаче духа на закона, който в момента се прилага и води до това да не са докрай формални и стриктни изискванията. С две думи казваме какво е по закон и какво фактически се случва на терен, т.е. координираме и даваме правни съвети – могат ли да влязат на територията на България да речем само с национален паспорт, не с международен такъв от Украйна", обясни Георгиев.

Той каза, че услугите са не само за българската диаспора в Украйна, а и за украински граждани, които предимно търсят помощ от кантората.

Основното е хората да обърнат внимание на документите за допускане в страната.

"На второ място условията за пребиваване в страна, че не са необходими, разбира се никакви визи. Възможността за украински граждани е 90 дни – в рамките, на които свободно може да се пребивава в България. В тях имат възможност да поискат статут на бежанец или хуманитарен статут пред Държавната агенция за бежанците. При определени условия могат да започнат в рамките на тези 90 дни временна сезонна работа. Междувременно при искане на международна закрила и в случай че производството за получаване на такава не е приключило в срок от три месеца, могат да започнат и работа", разясни адвокатът.", разясни адвокатът.

От външно министерство вече информираха, че при влизане в България българските граждани трябва да представят български документ за самоличност – лична карата или паспорт. Българските граждани дори и с изтекли лични документи ще бъдат пропускани свободно през КПП-та на страната ни. Украинските граждани, притежатели на биометрични паспорти влизат и пребивават на територията на ЕС /т.е. и в България/ без виза за период до 90 дни на всеки 6 месеца. В случай, че не притежават биометричен паспорт, то тогава виза се изисква. Независимо от липсата на виза обаче в тази тежка международна обстановка, украинските граждани могат да влязат като отправят незабавно искане за международна закрила още в първата държава, в която са успели да влязат. Би следвало на всяко КПП да им осигуряват такава възможност.

Въпросите, които най-често задават украинските граждани обърнали се към адвокатското дружество "Георгиев и Колев", са за преминаването през ГКПП, условията, паспорта.

„На второ място какви са задълженията, т.е. задължително ли ще бъдат настанени в бежански лагер в случай, че преминат границата и са в България, могат ли сами да си намерят къде да останат, има ли други възможности”, обясни още Георги Георгиев.

За безплатните консултации могат да се обръщат към кантората на имейл ukrainelegalaid@gklaw.bg и по телефон +35924007342. /БГНЕС