Георги Господинов: Дом без книги не може

Ваксинирайте се, вземайте си книги и четете! Този призив към читателите отправи пред БГНЕС съвременният български писател Георги Господинов.

„Напоследък попадам в домове, в които няма книги, което за мен е много странно. Не може да има къща без книги. Дом без книги не може“, категоричен е писателят, отбелязвайки тревожния факт, че екраните на електронните ни устройства вкъщи стават все по-големи, а размерът на домашните библиотеки – все по-малък.

Въпреки това обаче той запазва своя оптимизъм, наблюдавайки дългата опашка от почитатели на неговите романи, дошли да получат автограф от автора на Пролетния базар на книгата пред столичния Национален дворец на културата.

„Това са четящи хора и те са събитието, аз съм тук само да се радвам с тях и да си поговорим. Най-хубавото нещо на даването на автографи е това, че могат да се разменят няколко думи с читателите. След почти две години, в които не сме виждали очи в очи, това е много важно“, разказа още авторът.

Подобни събития за него са от особена важност, споделя той, тъй като на тях получава обратна връзка.

„Най-често получава истории. Най-често истории за това къде са прочели книгата, как ги е утешила тя. Аз ги питам с какво се занимават, което ми помага да си правя един вътрешен списък на това кой чете. Няма много телевизионни журналисти. Има икономисти, има юристи, има учители“, посочи шеговито Георги Господинов.

На въпроса защо това е така, той отговори: „Казвам го в рамките на шегата, аз си говоря прекрасно с някои журналисти. Книгата е конкурентна медия на вашата“.

Тази година „Времеубежище" на Георги Господинов спечели Националната литературна награда за български роман на годината, която се дава от дарителския фонд „13 века България“. /БГНЕС