Георги Господинов: Изборът на политиците е наша грешка или наш успех

Много е важно да гласуваме, когато обвиняваме политиците, ние всъщност оневиняваме себе си. Това заяви писателят Георги Господинов в деня, в който две трети от областните градове в страната избират кмет на балотаж.


Когато нещо не върви в една държава, за мен по-притеснително е какво се случва в гражданското общество. Изборът на политиците е наша грешка или наш успех. Ако ги оставим да си правят каквото искат, ще си правят каквото искат, заяви пред бТВ носителят на награда „Букър“.

"Някак си сами се самозакопаваме", каза още авторът на "Времеубежище". Според него няма как да има добра политика без разбиране помежду си, а нашето общество не може да излезе от миналото. По думите на Господинов, литературата ни учи да гледаме в нюанс към човека.

"Много е важно да разказваме историите си, личните си истории, защото те спират пропагандната история. Но е много важно и да слушаме историите на другите. Това което ни се случва – пропагандата и фалшивите новини, ни държат в черно-бялото. Цялото общество е просмукано от тази радикализация“, коментира Георги Господинов.

В четвъртък писателят бе удостоен с наградата „Перото“ за цялостен принос към българския литературен контекст. /БГНЕС