Георги Господинов: Войната е срив в човешкото време, срив в човешкото изобщо

"Дотук ли стигнахме... Да тръгва война в Европа, да върнем бомбоубежищата в употреба, бомбоубежищата... Да напълним с кръв онова, което мислехме за история и литература", написа писателят Георги Господинов, след като Европа и светът осъмнаха с новината, че Русия атакува Украйна.

"Понеже се занимавах дълго с миналото и подобни неща в един роман - никоя война с миналото и за миналото не е спечелена. Никоя война изобщо не може да бъде спечелена. Войната е срив в човешкото време, срив в човешкото изобщо", заявява Господинов чрез публикация в личния си профил във Фейсбук.

"Путин поиска да върне Европа първо преди 1997-а, после преди разпада на СССР от 1989, а всъщност е искал да стигне до 1939. Винаги ли ще сме в навечерието на 1939-а? Дори часът на атаката е същият като на 1 септември. Кога едно всекидневие става (пак) история... И защо - след всичко, което вече е било. Някъде не разказахме добре. Защото много хора още харесват диктатори, тук включително", заявява Георги Господинов и пита: "И какво да кажа на дъщеря си довечера, след като всяка нощ й обещавах, че война няма да има". /БГНЕС