Георги Гвоздейков: Проектът HEMS е изключително важен

Създаваме авиационен оператор, който ще оперира в бъдеще тези хеликоптери за спешна медицинска помощ. Проектът HEMS е изключително важен. Търговското дружество има борд, съвет на директорите, съветът на директорите си избира председател, така че всички спекулации са неверни послания.

Това заяви пред бТВ Георги Гвоздейков, който напусна Народното събрание като депутат от „Продължаваме промяната”, а дебатите преди гласуваната му оставка продължиха дълго време в сряда.

Аз не си тръгвам. Това е важно да се каже, защото ПП има много ангажименти към обществото и ние трябва да реализираме всичко, каквото сме обещали на хората. Поех този ангажимент с чистата отговорност да има най-накрая България спешна медицинска помощ по въздуха, заяви Гвоздейков.

Той сподели, че по време на разговор с премиера Кирил Петков два пъти е отказал да оглави проекта, но в последствие се е съгласил.

Той определи като „пълна глупост“ твърдението, че се е явил на конкурс за директор на "Гражданска въздухоплавателна администрация", докато е бил народен представител. „Конкурсът е обявен много преди изборите - още в края на октомври месец, докато аз бях служител“, обясни той.

Бившият депутат допълни, че България е единствената държава в ЕС, която няма въздушна медицинска помощ. В момента е стартирана обществена поръчка за покупката на 6 медицински хеликоптера, като всеки един ще покрива по един от 6-те района, на които е разделена страната.

„Аз съм пряко ангажиран и го виждам като кауза с проекта за спешна медицинска помощ по въздух. Дал съм доста от времето си в парламента, за да се случи този проект. Нека първо да кажем, че този проект е идея на едно от служебните правителства“, посочи Гвоздейков.

Според него четворната коалиция не може да бъде съставена отново.

„Не съм убеден, че с реконструкцията може да се появи нещо качествено, което да помогне на българското общество. Според мен „Има такъв народ“ допринесе доста за вота на недоверие на това правителство и да се стигне до тази ситуация. Не знам защо трябва да правим втори опит“, подчерта той, добавяйки, че запазването на кабинета ще бъде компромис.

„Ако продължаваме да правим компромиси, означава, че продължаваме по същия път, а на България ѝ трябва промяната. Ние сме обединени и мислим в една посока (в „Продължаваме промяната“ – бел. ред.). От предсрочни избори няма нищо страшно, завърши Гвоздейков. /БГНЕС