Георги Хаджиев: Нека възрастните хора не бъдат толкова доверчиви

Апелирам възрастните хора да не бъдат толкова доверчиви и да не се доверяват на случайни граждани, независимо от предлога, по който ги спират.

Това заяви днес директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев, който даде брифинг във връзка със случаите на измами на възрастни хора през изминалите дни в столицата, предаде репортер на БГНЕС.

Такъв тип измами представляват посегателство както към достойнството на един възрастен човек, който трябва да получи уважение от обществото, така и нашият категоричен отговор на правоохранителни органи за противодействие на такъв тип измами, заяви Хаджиев и изрази нулева толерантност към извършителите.

Случаите с измамени възрастни са два, стана ясно на брифинга. Единият случай придоби популярност в сряда, след като в столичния квартал „Гео Милев” 89-годишен пенсионер бе обран, след като си взел пенсията от мъж, представил се за служител на пощата. Двете престъпления са извършени в един и същ район в рамките на час, извършителят е един и същ. Вторият потърпевш също е над 80-годишен пенсионер.

На извършителя е повдигнато обвинение – за измама, извършена в опасен рецидив. Той остава задържан. Сумите на двамата пенсионери са възстановени. За този вид престъпление Законът предвижда от 3 до 10 години затвор.

Днес Софийски районен съд ще разгледа искането за задържането му под стража, съобщи административният ръководител на СРП Невена Зартова. /БГНЕС