Георги Иванов: Изпълкомът ще управлява българския футбол

Ще съберем Изпълкома, където ще взимаме решения колективно. Изпълкомът ще бъде водещият орган, който ще управлява българския футбол. Това заяви новият президент на Българския футболен съюз Георги Иванов – Гонзо на първата си пресконференция след Конгреса в хотел „Маринела“, предаде репортер на БГНЕС. Бившият нападател на Левски спечели с 235 гласа, оставяйки на второ място зад себе си Димитър Бербатов, който получи 181 гласа.


„Това, което се случи, че спечелих по този начин, ме прави горд, но имам още по-голяма отговорност. Сега предстои по-трудното. Трябва да направим много промени, да върнем доверието в институцията, за да можем да работим с държавата и да помогнем на всички аматьорски и детско-юношески клубове. Да им се помогне с бази и терени за изграждането на силни български футболисти. Не съм мислил какво ще направя в понеделник. Ще съберем Изпълкома, където ще взимаме решения колективно. Изпълкомът ще бъде водещият орган, който ще управлява българския футбол“, започна Гонзо.

На въпрос на БГНЕС относно това дали ще призове феновете да се успокоят и да му дадат време за промени, той отвърна: „Не съм много по призивите. Смятам, че с работа трябва да докажем, че заслужаваме да сме на това място. Аз поканих някой от екипа на Бербатов да влезе в Изпълкома. Съжалявам, че никой от тях не прие. Аз вече казах, че ще протегна ръка за обединение. Феновете ще ни оценяват по нашата работа. Нагледал съм се на призиви. Искаме да направим така, че те да разберат, че промяната е дошла“.

„Аз съм бил две години част от системата, видял съм и хубави, и лоши неща. Смятам, че трябва да се отнесем с добри думи към предишното ръководство. Ще направим равносметка и ще започнем лека-полека промени. Промените ще бъдат на база свършена или несвършена работа. Всички ще взимаме колективни решения за бъдещето на българския футбол. През тези две години съм видял качествата на тези хора, преценил съм, че тези хора са можещи и се надявам заедно с тях да постигнем тези резултати, които всички очакват от нас. Който има качества, той е останал в този Изпълком“, коментира той имената в Изпълнителния комитет.

Едно от тях – Атанас Фурнаджиев, водещ на днешния Конгрес, заяви, че е бил убеден след разговор с Иванов, че има смисъл да се завърне в Изпълкома, след като преди години обяви, че се оттегля. „Имах причина поради която се отказах. В момента в лицето на новоизбрания президент, изслушах идеите му за промяна, за работа в ДЮШ и реших с моя опит да го подкрепя“.

Гонзо не пожела да коментира готвените от феновете протести след избирането му за президент, казвайки, че за него е „смешно и некоректно“ да има недоволство преди новото ръководство да е започнало работа. „Не мога да коментирам такива неща. Протести и недоволни винаги ще има. Ние с работа ще покажем, че можем. От първия ден, ако някой протестира, за мен е смешно и не е коректно. Ние още не сме започнали да работим, а някой вече протестира. Първо трябва да се научиш да губиш. Ако някой не желае да подкрепи нашите идеи, преди да ги е видял, мисля, че не е коректно. Този Изпълком ще взима решения за доброто на футбола и по никакъв начин няма да теглим към един или друг клуб. Има правилници, закони, устави, където всеки един клуб ще бъде по еднакъв начин третиран, независимо от статута си. Затова желаех Изпълкомът да бъде без президенти“.

На въпрос на БГЕНС относно евентуални реформи, в това число отделянето на Професионалната футболна лига, бившият играч на Левски заяви: „Ние също имаме такава идея, но тя на този етап не може да стане. Това трябва да стане поетапно. В момента не е готова за такава стъпка, но имаме идея как ще се случи, след една или две години това ще стане“.

„Илиан Илиев има пълното ми доверие, той е назначен под мое ръководство, доволен съм от неговата работа. Аз не юрист и не съм влизал в детайли относно ТВ правата. Когато се свика Изпълкомът, всички тези въпроси за ТВ права, структуриране на БФС и прочие ще се взимат от Изпълкома. Когато аз показах структурата, всички кутии са празни. Имаме време. Ще направим анализ на тяхната работа и ще преценим кои да бъдат вицепрезиденти и т.н. Взимането на еднолични решения приключи“, категоричен бе Гонзо и продължи:

„За това сме избрали хора с авторитет в обществото, за да може този процес и комуникация с държавата да бъде по-плавен. Ако тя не помогне и не работим с общините, който и да е президент няма никакъв шанс да оправи футбола в България. Да, има два кмета – очакваме те да помогнат и да са мост между БФС и държавните институции. Всеки един, който има качества и мотивация да работи във футболния съюз. Ще работим с всички можещи и кадърни хора, без значение от екипа, в който са били. Всички работим за България. Обичам да работя с професионалисти, такива, които могат да направят нещата да вървят напред. Тези клубове на следващия Конгрес трябва да бъде гласувано тяхното връщане“, каза той и по отношение на изключените клубове от системата на БФС.

На въпрос на БГНЕС относно това дали Борислав Михайлов ще има оттук-нататък влияние в управлението на новия президент, Иванов каза: „Доколкото знам Борислав Михайлов вече не е президент. Аз съм човек, на когото не могат да му кажат какво да прави. Двете години работа като технически директор, никога не ми е казвал да правя. Аз съм Георги Иванов, никой не може да ми нарежда. Ние не сме роднини с него“.

„До юни месец ще имаме време да изберем качествените хора. Нали не очаквате да срутим цялото първенство? Целта е да направим промени, които в дългосрочен план ще донесат успехи на българския футбол“, добави новият президент и потвърди, че няма да пътува с националите за приятелския турнир с участието на Азербайджан и Танзания: „Няма да пътувам с националния отбор, има треньор, администратор, Михаил Касабов се води още президент, така че той ще пътува с тях, имам им пълно доверие“.

Той отговори и на спекулациите, че хора от обкръжението му са започнали да празнуват преди окончателния вот. „Легнах си вчера в 10 часа, имаше други хора, които ходеха по хотела. Не съм празнувал от доста време. За един месец обиколих почти цялата страна, на ръба на силите ми съм. Няма да празнувам, ще се прибера и ще се наспя. Вътрешно празнувам, но сега ще се прибера и ще се наспя. Не е голям проблем, че не ходиш на мачове, а каква работа вършиш. Аз подкрепата на Левски винаги съм я усещал, дал съм много. Но оттук-нататък всички клубове ще бъдат поставени на равна основа, защото това е професионално. Аз работя така, а не на пристрастно“, завърши Георги Иванов. /БГНЕС