Георги Иванов: Лично аз вярвам във феърплея до края на първенството

Лично аз вярвам във феърплея до края на първенството. Това отговори на въпрос на БГНЕС новият президент на Българския футболен съюз Георги Иванов – Гонзо, който днес даде пресконференция пред медиите след първото заседание на новия Изпълнителен комитет на централата, предаде репортер на БГНЕС. Първи вицепрезидент в Изпълкома е Атанас Фурнаджиев, а останалите са Николай Андреев и проф. Николай Изов.


Преди началото на пресконференцията на базата в Бояна, от БФС дадоха отчет за свършената работа от датата на извънредния Конгрес – 15 март, до сега, като Гонзо бе запитан относно имената на освободените служители във федерацията. „Не е нужно сега да обявявам имена. Всеки, който си е вършил съвестно работата, продължава да бъде на работа. Всеки един от членовете на Изпълкома е разпределен в тази позиция, за която да отговаря – хора, които ще бъдат с министерствата, с маркетинг, с реклама, всеки един ще видите каква функция ще има в този Изпълком“, започна той, а относно информацията, че Добрин Гьонов ще бъде новият изпълнителен директор на БФС, Иванов бе категоричен: „Борислав Попов е изпълнителен директор на БФС и не е коментирана неговата смяна“.

Новият президент на централата, който наследи Борислав Михайлов, отказа да коментира дали се е срещал с някой от екипа на Димитър Бербатов относно евентуално участие в новия Изпълком. „Ще го запазя за себе си – във футболния съюз трябва да работят професионалисти и хора с авторитет в обществото. Аз поканих човек от екипа на Бербатов в Изпълкома на Конгреса, те отказаха – дали ще говорим с тях или ще ги каним, ще го обсъдим във времето. В момента сме в средата на сезона, трябва да се концентрираме върху други неща. Юни месец всичко ще бъде решено по всички въпроси, които ви интересуват. Дали е нормално да се говори за смяна на комисии на 3 април?. В момента трябва да се концентрираме върху първенството и остатъка от него“, каза още Гонзо, който обясни и избора на Кирил Котев за нов технически директор в съюза – длъжност, която бе изпълнявана преди от самия Георги Иванов. „Предвид работата му в ЦСКА, познавам го лично, качествата като футболист и като човек“.


„Ние сме за честното съдийство, всички отбори да са равнопоставени – ще има трима ВАР съдии не само тази вечер на Лудогорец – Левски, но и на дербито Левски – ЦСКА. Искаме да има прозрачно съдийство“, продължи Гонзо.

На въпрос на БГНЕС относно това дали вярва във феърплея до края на първенството, той отвърна: „Лично аз, да. Ако някой иска да играе по заобиколния начин – нашето желание и моите инструкции към всички комисии е всичко да бъде по правилник“. На въпрос на БГНЕС дали случайни от БФС са недоволни от условията по договора с Hawk Eye за ВАР, Атанас Фурнаджиев заяви: „Първо да кажа, че договорът с Hawk Eye е до края на другата година, така че ние сме обезпечени със системата ВАР до края на следващия сезон. Абсолютно нормално е, когато тръгнем да подновяваме, да видим и конкуренцията какво предлага, да проучим и да вземем най-доброто решение. Точно с тази цел бе направена комисия. Не казвам, че сме недоволни, но все пак трябва да вземем конкурентни условия“, сподели вицепрезидентът на БФС и добави: „Идея има, въпросът е на финансиране и на най-добра оферта. С тази цел е създадена тази комисия, да видим колко ще струват тези допълнителни камери и дали ще можем да си го позволим“.


Георги Иванов бе запитан и защо продължава да не бъде вписан в Търговския регистър като нов президент на футболния съюз. „Юристите работят по този въпрос, при всички случаи работим“. А по отношение на това дали всички клубове са изрядни от гледна точка на лиценз, Иванов каза: „До този момент, след като са лицензирани и играят – има Лицензионна комисия, която ще прецени кой отговаря на условията и кой не. Вече имах няколко срещи с представители на МВР. Бяха доста конструктивни. С една част от тях говорихме за превенция срещу черно тото. Ние работим доста добре с МВР, СДВР. Ще имаме още една среща, която ще бъде другата седмица, защото първенството влиза във финалната права и се изисква по-голямо внимание от страна на органите на реда“, завърши Гонзо. /БГНЕС