Георги Младенов: Ще се класираме в Дивизия А на Европейското в Грузия

Ще се класираме в Дивизия А на Европейското в Грузия. Това заяви уверено селекционерът на националния отбор по баскетбол до 20 г. Георги Младенов преди първенството в Грузия, предаде репортер на БГНЕС. На пресконференцията в Пресклуб България присъства и капитанът на тима Емил Стоилов.

В никакъв случай нямам притеснения. Когато нямаш очаквания, нещата се получават – сега, като имаш очаквания, като имаш зад гърба ти тези талантливи момчета, всеки знае за какво става въпрос и ще играем за класиране. Ясно е, че ще имаме мачове, които ще загубим. Всички толкова много искаме да направим един хубав завършек. Ние като набор 2002 не сме успявали, за жалост, да класираме отбора, но това е една прекрасна възможност. Отборът ни става много по-силен в подкошието и агресивен в защита, опитът на тези двамата е от ключово значение. Не смятам, че само те, а и останалите десет момчета са готови на всичко. Първият мач с Румъния споказа, че с тях двамата ставаме много сериозен претендент“, започна той.

Георги Младенов.

Младенов допълни, че невероятният колектив е причина за вярата му в класирането на отбора в Дивизия А. „Момчетата са невероятен колектив, подкрепят се. Знаете, че има играчи, които са недоволни от това, че не играят – при нас това го няма, не смятам, че ще имаме проблеми от това естество. Само съжалявам, че Константин Тошков не можа да дойде, защото има проблем в гърба, който се оказа сериозен. Всички други са здрави, надявам се да бъдем така до края на първенството. Всеки един от тях ще има роля, без значение от броя изиграни минути. Всяка минута ще бъде необходима. Няма как един отбор да издържи с пет човека непрекъснато. Шансовете за класиране са много големи. Много искам да се класираме и да спечелим шампионата".

Мъжете изиграха два много стойностни мача и само малшансът ги лиши от две победи. Ако така играят, това, което съм си говорил с Росен Барчовски, не смятам, че нашият отбор ще изглежда зле на Европейското. Играем добър баскетбол, една или две ситуации решават мача, смятам, че тимът ни ще покаже най-доброто си лице на Евробаскет – няма случайно класиране. Краен оптимист съм, че ще изиграем едно много добро европейско първенство в Тбилиси. Момчетата са много мотивирани, в края на краищата някой трябва да им помогне. Когато си гониш целите и неистово желаеш, това понякога е достатъчно, за да успееш. Даже и да не успеем, казвам го като застраховка, те ще покажат това, на което са способни“, сподели още той, като коментира и мачовете на мъжкия национален отбор с Литва и Босна Херцеговина, които бяха загубени с минимална разлика.

Емил Стоилов.

Да, наистина мисля, че тъй като съм бил на всички европейски първенства от 16-годишните досега, имам доста опит, моята роля като капитан е да бъда лидер на отбора, не само статистически, но и като сплотяване на колектива, мотивация на останалите играчи. Все още имам договор с тях, но в момента има много промени от административна и спортно-техническа гледна точка, мисля, че е много рано за решения при тях, какво остава за мен. Надявам се, че всичко ще продължи наред“, коментира Стоилов.

Младенов обяви и групата за Европейското, Дивизия Б:

Емил Стоилов - Естудиантес, Испания

Константин Костадинов - Палмер, Испания

Мартин Йорданов - Черно море Тича

Дамян Минков - Берое

Васил Попов - Рилски спортист

Мартин Ангелов - САЩ

Лъчезар Тошков - Черно море Тича

Иван Спиров - Черно море Тича

Михаил Комбаков - Берое

Виктор Гергов - ЦСКА

Георги Герганов - Ямбол

Берк Мехмед - Черно море Тича

Националите до 20 г. ще играят на Европейското първенство в Тбилиси от 15 до 24 юли. Първият мач на нашите на грузинска земя ще бъде срещу Латвия в петък. На 17 юли е мачът срещу Унгария, а на 20 юли - срещу Ирландия. /БГНЕС