Георги Панайотов: Парите в МО са харчени без отчет и планиране

Финансовите и материални ресурси на Министерство на отбраната не са управлявани целесъобразно и в интерес на отбраната, сигурността и държавата. Парите на данъкоплатците са харчени без ясен отчет, без дългосрочна визия и планиране – непрозрачно и при липса на ефективен мениджмънт и административен и финансов контрол.

Това съобщи служебният министър на отбраната Георги Панайотов на пресконференция, предаде репортер на БГНЕС.

Служебният министър акцентира върху изграждането на инфраструктурата по приемането на новите F-16.

Не е провеждан международен конкурс с фирми, които имат опит. Изборът и селектирането на изпълнителите, основно за Граф Игнатиево, е правен въз основа на никакви критерии, посочи Панайотов.

Той съобщи, че екипът му не е могъл да намери документи, които по някакъв начин да показват, че изборът на фирмите е извършван след преглед на пазара, след преглед на опита, възможностите и способностите. Намерихме само докладни записки от Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната”, които през зам.-министър са предоставяни на министъра за подпис. Те не съдържат аргументи, съобщи Панайотов.

Не можахме да намерим следи за остойностяване на самите проекти, каза още той.

Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната” не е свършила нищо. Нещата са вършени бих казал на изуст.

Министърът даде още един пример: Основният обект на авиобаза Граф Игнатиево е пистата, някой е решил, че разходите по изграждането на пистата щели да бъдат поети от НАТО. Без да са провеждани каквито и да е разговори.

Панайотов съобщи, че в първоначалния проект за пистата на Граф Игнатиево не са заложени 53 млн. за нейното изграждане. В момента ние търсим тези пари, каза той.

По думите му голяма част от фирмите, които са „посочени, селектирани без тези ясни критерии” да извършват дейности по инфраструктурата на Граф Игнатиево за F-16 са се обърнали за проектантски услуги към подизпълнители. „Проектантската фирма, към която са се обърнали е проектантската фирма на МО”, каза той.

Кашата, която е забъркана, ще доведе до закъснение на дейностите по проекта, т.е. инфраструктурата на F-16 може да закъснее с период между 6 и 8 месеца.

Проверката, назначена в търговско дружество ТЕРЕМ установи, че последната година, когато групата фирми са били на печалба е 2017 г. Холдингът, който е шапката на групата фирми, за да поддържа останалите предприятия, е давал заем. Това са вътрешно фирмени заеми на стойност 42 млн. с ДДС. Според Панайотов те никога няма да бъдат върнати.

Панайотов имал среща с профсъюзите на ТЕРЕМ. Хоризонтът им е до септември тази година, след това те няма да имат договори и няма да могат да получават заплати. Хората се молят МО да осигури, буквално казват „дайте ни един хеликоптер да го ремонтираме”, каза министърът.

Панайотова заяви, че ръководството на холдинга се е ползвало от социални облаги за задоволяване на социално-битови и културни потребности на фона на това финансово състояние. „Имало е извършване на командировки в чужбина с неясна цел, тъй като няма резултати от това нещо, също така служебни автомобили са се използвали за лични цели”, каза той.

Допълнителна проверка в ГД „Инфраструктура на отбраната” показала, че от договорите, които са подписани за обществените поръчки, авансовото разплащане е 100%.

За имотите с отпаднала необходимост, Панайотов посочи, че МО разполага с над 1000 такива. Годишните разходи за МО са около 23 млн. лева.

„През последната година се забелязва, че са извършвани действия в една посока – отстъпване право на строеж, като основни аргументи са посочвани необходимостта от жилища за военнослужещите и цивилните служители, което е логично. Но вторият – аргумент – изграждане на хотели. Съгласен съм, че с първият има основния, обаче с втория – аз лично съм учуден, защото МО трябва да се занимава с изграждане хотели, след като МО не е нито търговско, нито инвестиционно дружество”, заяви той.

Георги Панайотов заяви, че са приети нови правила за управление на цикъла на обществените поръчки.

Заради констатациите, направени за търговско дружество ТЕРЕМ са предприети действия за смяна на членовете на Управителния съвет.

В резултат на проверка пък в ИА „Военни клубове и военно почивно дело“, министърът каза, че е освободил нейния директор. „Той обаче не може да бъде намерен да му бъде връчена заповедта“, каза Панайотов и добави, че го търсят близо месец. Предприети са и дисциплинарни действия по отношение на служители в ГД „Инфраструктура на отбрана“. /БГНЕС