Георги Пашкулев: РСМ спира македонски книги, разследва Меркел за нацизъм

Димитър и Константин Миладинови, по-известни като Братя Миладинови са родени в град Струга през 1810 и 1830 г. Както преди 200 г., така и днес Струга се намира на територията на Македония.

През 1861 г. в хърватската столица Загреб издават "Български народни песни". Книгата излиза от издателството на Антун Якич с помощта на големия благодетел епископ Щросмайер. Властите в Скопие считат братята за "най-големите македонски възрожденци".

На 27 март македонските граничните власти на ГКПП Деве Баир/Гюешево забраниха в страната да пристигнат като дарение 920 бр. от сборника на Миладинови. Изданието е напълно фототипно, без никаква намеса и редакция. Няма никакво съмнение, че решението не е на дежурния инспектор, защото дори присъствието на български дипломат не помогна дарението да "прескочи" бариерата. След признанието на премиера Зоран Заев, че той лично се обаждал по нощите на граничарите да пускат всеки закъсал по границата по време на забраната и полицейски час, всеки може да се досети чия е била вчерашната заповед.

Няма никакво съмнение и кой плаща, и кой координира през последните две години публикациите срещу България, а от известно време и срещу Германия. Определян от властите в Любляна, а и от почетните си председатели като свърталище на сръбските служби, лобисткият "институт" Ифимес тези дни "разкри, че България и Германия мафиотизират ЕС, а Берлин симпатизира на Третия райх". От идването си на власт през 2017 г. правителството на Заев има "съветнически договори с трима от ръководството на Ифимес, а от известно време си партнира и по други проекти".

"Разследванията" на "Ифимес", които бяха премахнати от няколко западни издания поради тяхната "клеветническа, расистка и манипулативна същност" не се нуждаят от специално разрешение за разпространението на територията на РСМ.

За да не се стига до подобни конфузни ситуации за "проевропейското правителство и най-европейската опозиция" в РСМ може би на организатора на дарението на книгите от София Виктор Стоянов е добре да му припомним предложението на бившия македонски министър на културата Димитър Димитров, който по време на срещата си със своя български колега Ема Москова в Охрид предлага "Македония и България" да публикуват съвместно "Автобиографията на Григор Пърличев", също считан за "голям македонски възрожденец". Разпространението сигурно ще върви безпрепятствено след като синът на Димитров - Никола Димитров днес е на точното място: Вицепремиер по европейските въпроси. В разпространението може да бъде включена и "международната" организация от Скопие Just access.

Димитър Димитров и Ема Москова

Автобиографията на Григор Пърличев е разказ за неговия живот.

Сигурно на граничаря на Деве Баир в ушите му е кънтяло стихотворението на Константин Миладинов "Орелски криля".

Овде йе мрачно и мрак м' обвива

и темна мъгла земя покрива;

мразой и снегой, и пепелници,

снлни ветрища и виюлици;

околу мъгли и мразой земни,

а в гръди студой и мисли темни.

Не, я не можам овде да седам!

Не, я не можам мразой да гледам!

Дайте ми криля я да си метнам

и в наши стърни да си прелетнам.

На наши места я да си ндам,

да видам Охрид, Струга да видам. /БГНЕС


-----------

Георги Пашкулев, главен редактор на БГНЕС