Георги Пашкулев: Ветото ще падне, когато омразата и тоталитарната идеология изчезнат в РСМ

Нежеланието на властите в РС Македония да положат дори и минимални усилия за европейски отношения с България на практика унищожава всякаква надежда за започване на преговори за членство в ЕС.

Въпреки аматьорския оптимизъм на Кирил Петков, че още през месец януари ще има първи резултати, днес 4 месеца по-късно, не е решен нито един важен въпрос, който доведе до ветото: РСМ няма никакво намерение да се откаже от югославските си претенции за малцинство у нас. Скопие няма никакво намерение да спазва Договора за приятелство по отношение на езиковата клауза, а за работата на историческата комисия да не говорим. Там нещата са застинали на ниво 2019 г.

С идването на власт на Кирил Петков, в РСМ рязко се увеличи институционалната антибългарска пропаганда. Въпреки публичните призиви от страна на посланика на ЕС Дейвид Гир, политиците в Скопие да не си позволяват да сравняват отношението на България към РСМ с това на Русия към Украйна, местните политици продължават да правят подобни внушения.

Дори и за най-непросветените в българо-македонските отношения става ясно, че власт и опозицията в РСМ действат в пълен синхрон и съгласуват всяка една клевета по отношение на България. Власт и опозицията продължават да тровят душите на собствения си народ с лъжата, че някой иска да им отнеме идентичността и езика. Но същите тези хора извършват най-голямото кощунство - сменят етническата принадлежност на починалите. Всекидневно сме свидетели как лица, оперирани от всякакви човешки скрупули, обясняват защо и поради каква причина "македонските великани" са се обявявали за българи. Великани, пък неграмотни?!

Това не е фалшификация, това е престъпление и това няма място в ЕС. В ЕС няма място и държавната идеология на омраза към българите. В ЕС няма място руско-сръбски геополитически проект. При това състояние на отношенията ни, никаква непросветеност на Кирил Петков, нито пък цинизмът на Даниел Лорер или пък агресията на тяхното гуру, ще доведе до вдигане на ветото. Димитър Ковачевски и Буяр Османи вървят по стъпките на Никола Димитров и Радмила Шекеринска. Краят е предизвестен. За съжаление РСМ загуби още една година. Надеждите бяха огромни и при германското, и при словенското, и сега при френското председателство. Заслепени от страха, че лъжата ще рухне, властите в Скопие отново заложиха на омразата и вярваха, че тя ще надделее над протегната ръка за приятелство. Погазването на правата на българите драматично вкарва РСМ в антиевропейския свят.

Крайно време е Скопие да се изправи и достойно да защитава собствените, а не чужди интереси и проекти. /БГНЕС

———————

Георги Пашкулев, главен редактор на БГНЕС.