Георги Семерджиев с пето обвинение, остава задържан под стража

Георги Семерджиев, предизвикал катастрофата до хотел "Хемус" на 5 юли, при която загинаха две жени, остава задържан под стража и днес му беше повдигнато ново обвинение – за шофиране с фалшиви номера на автомобила в деня на местопроизшествието, предаде репортер на БГНЕС.

Така обвиненията срещу него стават 5 след вчерашното провинение за притежание на наркотични вещества. Все още няма излезли резултати за кръвната проба на шофьора, взета в деня на катастрофата.

По време на делото стана ясно, че приятел на Семерджиев е събрал вещи от друга негова кола, натъпкал ги е в черни чували и ги е изгорил, което е станало три дни след катастрофата. Мирослав Христов, адвокатът на обвиняемия обясни, че тази кола няма нищо общо с инкриминираните действия на Семерджиев, така че тя според него не е предмет на престъпление. “Прокуратурата твърди, че човекът който е събирал вещите на обвиняемия е Христо Петракиев и за тези действия разбрах вчера от показанията на свидетеля”, заяви адвокатът.

„Личната карта и шофьорската книжка на Семерджиев са останали в патрулката на 10.06., след като е бил спрян“, уточни той.

Адвокат Христов обяви, че намерените амфетамини са 0,52 гр., на стойност от 9 лв. “Безспорно е, че Семерджиев е бил сам в колата при извършването на престъплението. Жените, които са се разтичали от търговския център по време на престъплението, вследствие на шока са помислили, че има и други хора в колата”, добави още той.

Адвокатът на Семерджиев иска да му бъде наложена мярка “задържане под домашен арест”- “Имайки предвид извършеното престъпление по непредпазливост, ситуацията позволява такова искане“, каза защитникът.

БГНЕС припомня, че в събота Софийският градски съд взе най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо Георги Семерджиев. Той е привлечен и към наказателна отговорност по трите обвинения – за пътнотранспортно произшествие, което представлява особено тежък случай във връзка с това, че е настъпила смъртта на две млади жени и че са извършени множество нарушения на Закона за движение по пътищата. За това престъпление се предвижда лишаване от свобода от 5 до 20 години.

Второто престъпление, за което обвиняемият е привлечен към наказателна отговорност, е управление на МПС след употреба на наркотични вещества – в кръвта на обвиняемия е установен амфетамин и метаамфетамин, за което се предвижда затвор от 1 до 3 години. Третото престъпление е използване на официален неистински документ – за това престъпление се предвижда до 8 години лишаване от свобода. Съдът изцяло сподели доводите на прокуратурата и прие, че са събрани и представени достатъчно убедителни доказателства, които обосновават предположението Георги Семерджиев да е извършил трите престъпления, за които е привлечен като обвиняем.

Съдът прие, че е налице реална опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление, като обсъди липсата на собствени задръжки у обвиняемия при извършване на престъпления и закононарушения. Аргументира изключително високата степен на обществена опасност на деянието и дееца. Така мотивиран, съдът прецени, че единствено мярка „задържане под стража“ може да неутрализира констатираните при обвиняемия опасности и с определение взе спрямо него най-тежката мярка за неотклонение. Междувременно стана ясно, че Симона Радева, полицай от I РПУ в столицата, е била в автомобила на Семерджиев по време на катастрофата, и му е помогнала да избяга след удара. Тя го е снабдила със синя полицейска лампа, палка и радиостанция, в замяна на което е получавала месечна сума в размер на 2000 лв., твърди МВР. Служителката е отстранена от длъжност, срещу нея тече разследване. /БГНЕС