Георгиев: ДБ да предложат зам.-кмет да довърши мандата на Станиславова

Полемика с Росина Станиславова нямам, тя има полемика със закона. Посланието от нашата група на ГЕРБ, е ДБ да предложат кой заместник-кмет да бъде избран да довърши мандата на Станиславова. Това заяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев във връзка с решението на ВАС за кметицата на Красно село, предаде репортер на БГНЕС

ВАС днес окончателно излезе с решение, че е установен конфликт на интереси, свързан с кметицата на район Красно село в София.

“Каквото предложат политическите патрони от ДБ, ние декларираме, че ще го подкрепим”, съобщи Георгиев.

Той каза, че е много важно да се отделят фактите от личните нападки. По думите му от ДБ няма как да не предложат никого за кандидат. “Очакваме тяхното становище, да се крият за това, че няма да издигнат някого, не е сериозно”, категоричен е той.

Председателят на СОС е категоричен, че при влизане в сила на закона, правомощията на кметовете се прекратяват и те се освобождават предсрочно.

“Политическата отговорност е на ДБ, както за издигането на този кандидат, така и за този избор”, подчерта той.

Росина Станиславова заяви, че това е зле скалъпена политическа поръчка.

БГНЕС припомня, че установеният от КПКОНПИ конфликт на интереси за Росина Станиславова, кмет на столичния район „Красно село“ (мандат 2019-2023 г.), е потвърден с решение на Върховния административен съд (ВАС). Установено е, че тя, че като ръководител на проект, финансиран с европейски средства, е сключила трудов договор с дъщеря си. Наложена й е глоба в размер на 5 000 лв., което е минималният размер от предвидените в закона санкции, съобщиха от КПКОНПИ.

Върховните съдии потвърждават решението на Административен съд – София град и отхвърлят жалбите на Станиславова като неоснователни. Посочват, че в хода на делото тя се е възползвала от правото си на защита чрез „многобройни молби с повтарящи се искания (18 бр. молби, внесени до последното по делото заседание и 7 бр. след обявяване на делото за решаване) – за назначаване на правна помощ, за отлагане на делото, за поправка и допълване на протоколи, за спиране на съдебното производство и за отвод“.

Изцяло са потвърдени констатациите на КПКОНПИ, чието производство по установяване на конфликта на интереси е започнало по сигнал. Събрани са доказателства, че на 15.05.2020 г. на електронната страница на район „Красно село“ е публикувано съобщение за стартиране на кампания за набиране на сътрудници по проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. Столичният район е бенефициент по програмата и като такъв следва да получи безвъзмездна помощ в максимален размер до 365 700 лв.

На 18.05.2020 г. е постъпило заявление от дъщерята на кмета на столичния район „Красно село“, с което тя моли да бъде назначена на обявената длъжност. Още същия ден майка й резюлира заявлението „за назначаване на 8-часов работен ден“. Дъщерята на Росина Станиславова е одобрена от Комисия по проекта в състав, определен от самата Станиславова, в качеството й на кмет.

На 8.06.2020 г. е сключено допълнително споразумение, с което работният ден и възнаграждението се намаляват наполовина, а на 10.06.2020 г. трудовият договор е прекратен.

КПКОНПИ приема, че кметът на столичния район „Красно село“ е реализирала конфликт на интереси в частен интерес на свързано с нея лице – нейната дъщеря. Според законодателството и съдебната практика, като лице, заемащо висша публична длъжност, Станиславова е трябвало да си направи самоотвод.

Срещу Росина Станиславова се водят още две съдебни дела за конфликт на интереси, установени от КПКОНПИ. Едното е за това, че тя е определила сама себе си като ръководител на проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3“ по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г., сама е определила размера на почасовата ставка за себе си и е избрала екипа за работа по проекта. Наложена й е и глоба в размер на 15 000 лв. и отнемане в полза на държавата на получената материална облага в размер на 9 981, 46 лв. Второто е за това, че в качеството си на кмет тя е сключила граждански договори с двама адвокати, включително и за участието им в постоянни комисии в Общината, за което им е било изплащано възнаграждение от общинския бюджет. В същото време тя ги е ангажирала да я консултират и представляват пред административни органи и съдилища и в лично качество. /БГНЕС