Георгиев: Интеграцията и развитието на деца със специални потребности е най-смислената работа

Интеграцията и развитието на деца със специални потребности е най-смислената работа и тя ще продължи, написа тази сутрин общинският съветник от ГЕРБ Георги Георгиев.

Във вторник на площад „Славейков“ в София се състоя традиционното вече Коледно парти за деца и младежи от организациите за хора с интелектуални и физически затруднения.

„Благодарих на всички родители и организации, с които работим за интеграцията и развитието на хората с увреждания. Благодаря ви и сега, пишейки тези редове - за целеустремеността, силата и вярата, с които увлякохте всички около вас и ни давате пример за силата на човешкия дух. От вас научих толкова много“, казва Георгиев.

Общинският съветник припомня решенията, подкрепени от всички политически групи, с които бяха осигурени и увеличени средствата за подпомагане на организациите за деца и младежи с интелектуални затруднения.

„За мен това са едни от най-смислените мерки, които сме приемали в миналия общински съвет. Слава Богу, те продължават и сега, какъвто беше замисълът ни – да предложим трайни и устойчиви решения, а не инцидентни прояви без дългосрочен ефект“, казва Георгиев и изброява:

През изминаващата година проведохме обучения за професионални умения за намиране на работа за младежи със специални образователни потребности заедно със Светът на Мария (Maria’s World Foundation).

Осигурихме средства за провеждане на тренировки по адаптирана физическа активност от FAPA Bulgaria.

Гордеем се с постиженията на младите спортисти – десетки са отличията и медалите им от престижни международни състезания в областта на леката атлетика и спортната гимнастика. Благодарение на съвместната ни работа с ParaKids 20 деца и младежи тренираха адаптирано плуване, още 20 се включиха в заниманията по адаптирани ски и 50 деца и младежи с интелектуални затруднения участваха в еднодневни планински походи до Черни връх.

Проведохме тренировки по адаптиран бадминтон с Бадминтон Клуб Ракет Спийд.

Организирахме спортен зимен лагер за деца и младежи с интелектуални затруднения. Подпомогнахме финансирането на Пети международен турнир по адаптирано плуване за деца и младежи с двигателни, ментални и сензорни увреждания, в който се включиха над 130 участници от цяла България. Турнирът се организира от фондация „Воден път“.

С решение на Столичния общински съвет осигурихме средства за закупуването на лифт за басейн, с който децата и младежите с проблеми в придвижването да влизат безпрепятствено в басейна.

Благодарение на логопед София Вълнеева проведохме обучение за учители от детските градини за подобряване на работата им с децата с интелектуални затруднения. Така вече 96 учители от 32 детски градини в столицата ще прилагат модерни приобщаващи педагогически практики в своята ежедневна работа.

С Момичетата от града осъществихме творчески ателиета по керамика и изобразително изкуство заедно с водещи творци от Mish Mash Fest и арт терапевт.

Разширихме програмата за предоставяне на GPS устройства и вече ползватели на тази социална услуга могат да бъдат и деца и младежи със СОП.

„Очаква ни още много работа в името на специалните деца на София. И ще я свършим. Заедно“, заключва Георги Георгиев. /БГНЕС


снимки: @GValentinovGeorgiev