Георгиев: Кметът на „Подуяне“ остави 200 души без топъл обяд посред зима

Новият кмет на столичния район „Подуяне“ Кристиян Христов от „Спаси София“ оставя близо 200 граждани в крайно затруднено състояние без социалната услуга „Топъл обяд“. Това се случва в средата на зимния сезон, алармира чрез публикация в социалната мрежа общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев.


"Кметът е пропуснал срока да кандидатства за напълно безвъзмездното финансиране и остави 200 души без жизнено важната услуга „Топъл обяд“ за цялата календарна година. Последните 4 години никога не сме допускали такъв срамен прецедент", съобщава Георгиев.

Георгиев се позовава на сигнали от столичани, изпратени до него, в който се казва, че хората нямат достъп до осигуряваната досега до домовете им топла храна. Те обвиняват в бездействие кмета Христов.

"Програмата „Топъл обяд“ е много важна за нуждаещите се и се финансира изцяло с европейски средства – за целта общините, съответно районите в София кандидатстват пред социалното министерство и получават 100% безвъзмездно финансиране. Под мое ръководство в края на всяка календарната година Столичния общински съвет отпускаше заемообразно финансиране за първите месеци на следващата година, за да може програмата да не спира нито за ден.

Това обаче не се случи през изминалия декември - както знаете, новият общински съвет буксува вече два месеца заради невъзможността на „спасителите на София“ да намерят подкрепа за мнозинство в съвета тъй като имат 38% от гласовете и се държат сякаш имат 98% и всички сме им длъжни…

Въпреки хаосът, който цари в съвета, кметът на района Кристиян Христов е могъл и е трябвало да кандидатства пред социалното министерство до края на 2023 г, за да предоставим услугата и през 2024 г. Могъл е и поне по 4 различни начина да осигури услугата и храна за хората, вместо да ги спира (описал съм ги надлежно в накрая на публикацията). Той обаче е „играл на сигурно“ – няма програма „Топъл обяд“, няма проблем", съобщава Георги Георгиев.

Той информира, че вече е изискал информация от всички районни кметове за изпълнението на програмата „Топъл обяд“, като се надява случващото се в район „Подуяне“ да е изолиран случай.


От ГЕРБ-СДС са подготвили и решение на съвета, с което да поправят стореното от „спасителя на топлия обяд“ – да възложим осигуряването на храна за тези 200 граждани от общинския социален патронаж, за сметка за общинския бюджет.

"Ето няколко изпитани рецепти за учещите се на гърба на софиянци „районни кметове - спасители“. Изобщо, решения много, стига човек да иска да се научи. И като не знае – да пита. Ние затова сме съветници – да съветваме как да решаваме заедно проблемите:

Вариант „А“: кметът на района да финансира изпълнението на „Топъл обяд“ със средства от бюджета на районната администрация – все пак на 14 септември, 2023 г. докато ние носихме отговорност за управлението на града и въпреки съпротивата на ДБ и Борис Бонев, приехме бюджет на общината за 2023 г. с гласовете на съветниците от ГЕРБ-СДС, Патриоти за София и Пеню Пенев от ДБ. Този бюджет се прилага и сега – през 2024 г., докато не се приеме следващият.

Вариант „Б“: кметът на Столична община може да отпусне средствата на района от общинския бюджет, благодарение на действащия за 2023 г.

Вариант „В“: няма абсолютно никаква пречка кметът на „Подуяне“ да кандидатства по програмата въпреки неработещия съвет – вече е внесен доклад до СОС, който гарантира тази възможност на всички столични райони. Че няма пречка пише и в Указанията за кандидатстване пред МТСП - https://asp.government.bg/…/operativna…/topul-obyad/

Вариант „Г“: В краен случай, ако не приложат някой от горните изпитани през годините решения, парите могат да се осигурят от държавния бюджет, по реда на чл. 104 от Закона за публичните финанси, съгласно който се допуска авансово финансиране на плащания по проекти, финансирани със средства от Европейския съюз. Така предложихме на Васил Терзиев да реши проблема с ВиК проектите и с подкрепата на ГЕРБ и ПП това се случи през Министерски съвет", предлага Георгиев. /БГНЕС