Георгиев: Моноспектакълът на Борис Бонев - 10 лъжи преди 10 ч. сутринта

„Казват, че се лъже най-много след лов и преди избори. Е, днес общинският съветник Бонев показа, че се лъже добре по всяко време“. Това заяви Георги Георгиев, общински съветник от ГЕРБ-СДС в СОС, предаде БГНЕС.


Георгиев систематизира лъжите на Бонев и съобщава фактите.

Лъжа 1:

Договорите за почистване на града не съдържали санкции и нямали срокове. Затова София още е затънала в несъбрани клони. Обаче те двамата с Терзиев били глобили с рекордни санкции заради Онзи снеговалеж и непочистените клони.

Факти:

Как "глобихте рекордно" фирмите, ако няма санкции по договорите? Ако сте прав или няма санкции, защото договорите са калпави, или сте наложили санкции фиктивно - за пред медиите.

Договорите за почистване са на сайта на общината, съдържат десетки страници с правила за контрол и отчетност, стига някой да иска да ги прилага. Виж Раздел X, чл.36 - 40. Освен това в Техническата спецификация, неразделна част от договора, има раздел IV. КОНТРОЛ И САНКЦИИ. ОТЧЕТНОСТ НА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ДЕЙНОСТИТЕ (стр.63). Там пише, че за всяко неизпълнение могат да бъдат наложени санкции съгласно Таблица 1 и Таблица 2 (стр.70 до 79). В таблицата е показан вида на неизпълнението, кога се налага санкция, както и срок за отстраняване на неизпълнението, след констатирането му от Възложителя.

Лъжа 2:

Рекордни глоби спрямо предишни години.

Факти: Кметът Фандъкова е налагала санкции от над половин милион, достигайки до над милион за зимен сезон. Справките са в общината.

Лъжа 3:

Г-н Борисов не бил подкрепил Терзиев на изборите.

Фактите:

Васил Терзиев стана кмет с най-ниската подкрепа в демократичната ни история и с най-малка разлика пред опонента си - с 4 600 гласа преднина на втори тур. Социолозите са категорични, че подкрепата на част от симпатизантите на ГЕРБ е била решаваща за победата на Терзиев на втория тур, а тя дойде след призив на Борисов за гласуване за Терзиев. С подобно отричане на очевидни факти блокирахте съвета три месеца. И продължавате.

Лъжа 4:

За първи път били въвели "граждански бюджет" с новия бюджет за 2024 г.

Факти:

Граждански бюджет София има от 2 години. Въведе го лично Фандъкова през 2021 г. Пише го дори в сайта на Спаси София с препоръка да се увеличат парите за тях. Доста нелепо стана, нали?

Лъжа 5:

"Аз не съм кандидат за шеф на СОС вече 2 месеца".

Фактите: И сте кандидат, и сте Лъжливото овчарче - според публикации, които не отрекохте, а потвърдихте и днес, сте кандидат за ротационен председател. Споразумението, подписано от вас и Терзиев, е публично. Пише си го и в "24 часа".

Лъжа 6:

"Не ми е мечтата да бъда председател на общинския съвет".

Факти: Ето снимка от това лято, на която след като излязох от заседанието за малко сте се настанил на стола на председателя - един не-мечтател за не-председател. И продължава с опитите си до днес.

Лъжа 7:

"Парите за увеличението на заплатите в транспорта ще дойдат от повишени приходи от продажби на карти и билети и затова ги няма в бюджета". После казахте "бюджетът може да си позволи увеличенията".

Фактите: Не, няма как да продадете карти и билети за 40 млн. лева повече, това ще е ръст с 28% на пътниците - при положение че вече през 2023 г. бихме рекордите за приходи от преди КОВИД, благодарение на новата система за електронно таксуване и въведеното от нас плащане с банкови карти. Но освен ако не задължите гражданите да се движат с градски транспорт, заложеният ръст е непостижим и ще фалирате транспорта с такива измишльотини. Или просто ще увеличите цените на картите и билетите - това е единственият начин да намерите парите. Ако е така, кажете го сега.

Лъжа 8:

За първи път кметът представял на политическите групи проекта за бюджет. Досега ставало, ама на тъмно при зам.-кмета по финанси Барбалов.

Фактите: Всяка година досега кметът и/или зам.-кметът по финанси за представяли лично и поотделно на всяка група проекта за бюджет и то преди да го обявят публично. Признахте си, че сте го обсъждали с Барбалов "на тъмно" - попитах колегата Барбалов - кълне се, че нито е искал, нито е стоял на тъмно с Вас, г-н Бонев. Идвал сте винаги с групата на Демократична България на тези консултации.

Лъжа 9:

"За първи път 50 млн. лв. отивали в районните кметове... от държавния бюджет".

Фактите: Прав е колегата, не е лъжа, осигурените пари не са от общинския, а гласувания от ГЕРБ по настояване на г-н Борисов държавен бюджет. Приет от парламента със закон. В такива случаи дори ние благодарихме освен на ГЕРБ и на ПП за държавническото отношение към София - одобриха финансиране от 100 млн. лв. за подготвени от нас миналата година проекти за булеварди, училища, детски градини. Така че да кажете, че е заслуга на Вас с Терзиев това, че нашата партия в НС подкрепи подготвените от г-жа Фандъкова проекти, е НАГЛОСТ.

Лъжа 10:

Ние сме конструктивни и търсим решения.

Фактите: Не, търсите си работно място, защото Ви е обещано, ако подкрепите Терзиев за кмет, да станете шеф на съвета. Затова и шантажирате коалиционните си партньори. Ако греша - моля публикувайте подписаното преди изборите коалиционно споразумение.

„Дотогава - мислете не за себе си, а за тези, които ни избраха. Те искат работещ съвет със зрели хора. Днес виждаме само пубертетски маниер и хъшлашко отношение към проблемите на милион и половина граждани“, призова Георги Георгиев. /БГНЕС