Георгиев: Столична община подкрепи Украйна още в първите дни

Председателят на Столичния общински съвет беше на посещение в хуманитарния център на Сдружението на украинските организации в България "Мати Украйна", заедно посланика на Украйна в България Виталий Москаленко и изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за икономиката в интерес на хората Валдис Домбровскис, който благодари и поощри хората, които се грижат за бежанците от войната в Украйна. Домакин на срещата бе г-жа Олена Коцева - председател на Сдружението.

Георги Георгиев отбеляза, че Столичната община се е включила в подкрепата за Украйна още в първите дни. Организиран бе транспорт, който да помага за превоз на бежанци в България, веднага бяха организирани места за настаняване в града. Общинският съвет реши да предостави помещение за първия хуманитарен център, разказа Георгиев. Той добави, че в този момент хиляди софиянци са откликнали на нуждата от помощ. Наред с това е прието решение за напълно безплатен градски транспорт, което и днес е в сила, добави Георгиев и изтъкна, че са били положени много усилия за грижа за децата и тяхното интегриране в училище. “Богатият помага с пари, бедният - с труд и нямаше как тази вълна на съпричастност да не активизира институциите. Днес, година по-късно, отвъд политическите спекулации позицията на София е ясна - в подкрепа на храбрия украински народ, против войната и агресията, която отнема живота на хиляди. Не бива да се свиква с ужаса на войната и днес повече от всякога е важен всеки акт на несъгласие и противопоставяне.”, добави Георгиев. Председателят на СОС припомни, че вчера Общинският съвет е приел с мнозинство декларация, с която се отбелязва една година от войната в Украйна.

Олена Коцева, председател на Сдружението на украинските организации в България "Мати Украйна", разказа, че помещението, в което се намира центърът им, е предоставено безвъзмездно от Столичната община за времето до края на войната. В момента ние плащаме само ток и вода, каза тя. Тя благодари на българите, които по думите ѝ не спират да даряват. /БГНЕС