Георгиев: Свалянето на украинското знаме е вандалски акт

Свалянето на украинското знаме от сградата на Столична община е вандалски акт, заяви пред БГНЕС председателят на Столичен общински съвет Георги Георгиев.

Председателят на СОС вземе отношение и осъди действията на представители на „Възраждане”, които докараха вишка на „Московска” 33 и свалиха знамето на Украйна от сградата на общината с мотива, че „мястото на всяко едно чуждо знаме е в посолството, консулството или търговското представителство на съответната държава в нашата Република”. От партията казаха, че щели да го върнат на украинския посланик.

снимка: Възраждане

За съжаление този трагикомичен случай привлича медийно внимание. Ако не беше толкова тъжно, щеше да е смешно, каза Георгиев и поиска компетентните органи да разследват, защото става дума за вероятна злоупотреба със служебно положение.

По случая вече има образувана преписка в Пето РПУ. На полицаите пред сградата на Столична община изрично е казано да не се месят, каза Георгиев пред журналисти след инцидента.

Той съобщи, че от общината веднага са сложили ново знаме.

Става въпрос за грубо посегателство над демокрацията. Изражда се политическият популизъм и придобива размери, които са силно притеснителни. Очакваме компетентните органи в лицето на МВР да си свърши работата, каза Георги Георгиев.

Той призова депутатите да влязат в ролята си на законотворци и гласуват закони в парламента, а не да се катерят по фасадите на сградите.

Полицаите са се опитали да си свършат работата, но народен представител е осуетил техните действия, заяви още Георгиев и припомни, че има прегласувано решение на Общинския съвет знамето на Украйна да бъде на фасадата на „Московска” 33. /БГНЕС