Георгиев: Точно 12 часа трябваха на новия председател на СОС, за да избяга срамно

12 часа - толкова време отне на новоизбрания председател на Столичен общински съвет, за да избяга срамно и без обяснение от заседание, което трябваше да води, заяви в профила си във фейсбук общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев.


Председателят и неговата група от ПП-ДБ-СС избягаха, след като не успяха да се наложат и да получат председателски места на всички основни комисии в съвета. С 34% от гласовете на софиянци ПП-ДБ-СС настояваха да получат 60% от комисиите в общинския съвет. И то след като вече имат председател на съвета с подкрепата от всички останали групи.

Казват, че „апетитът идва с яденето“, но в политиката преяждането с власт, която не ти е дадена от хората, не води до нищо хубаво - нито за преяждащия, нито за хората, подчертава Георгиев.

С номера от детска градина „спасителите на София“ вчера се опитаха поне 10 пъти да блокират работата на съвета и да не допуснат структурирането на постоянните комисии. Без комисии съветът не може да работи, защото в тях се обсъждат решенията, които съветът после гласува.

Общинският съвет вече работи, въпреки групата на ПП-ДБ-СС. Демокрацията е умението да търсиш подкрепа. С тропане с краче не става, подчерта още Георгиев.

С изнудване не може да се управлява! Надявам се, че съветниците от ПП-ДБ-СС ще научат това златно правило. Или ако трябва да перифразирам: можеш да изнудваш всички известно време, може да изнудваш част от групата си (или кмета си) през цялото време, но не можеш да изнудваш всички през цялото време.

Следващото редовно заседание на общинския съвет ще е на 22 февруари. Дотогава комисиите имат време да разгледат десетките внесени доклади. Вярвам, че за това време и новоизбраният председател г-н Петров ще има време да прочете Правилника за работа на съвета. Циркаджийските номера от снощи с гасене на лампите, създаване на безредици, групово ходене до тоалетна, за да падне кворума и т.н. не само не водят до никъде, а са срамна и жалка демонстрация на неможене и безхаберност. София може и заслужава много повече от своите избраници, убеден е Георгиев. /БГНЕС