Георгиев: Заявяването и получаването на стикерите за зона става онлайн

Столична община въвежда изцяло нова услуга за получаване и заявяване на стикерите за паркиращите в зелена и синя зона. Заявяване на документите, подаването на сканираните документи, проверката на заявителите и заплащането целият процес е онлайн. Няма да ви се налага занапред да посетите офис на ЦГМ по този повод.

Това заяви председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев, предаде репортер на БГНЕС.

Новата услуга ще улесни живота на около 35 хиляди софиянци, на които средно годишно им отнемаше по два часа да отидат от работа до Центъра за градска мобилност (ЦГМ), да подадат документите, да изчакат на опашка на каса да платят.

„Всичко това става изцяло електронно, така че тези 70 хиляди часа ще бъдат прекарани по по-приятен и полезен начин“, подчерта Георгиев.

Той посочи, че нововъведението има и много важен екологичен ефект. Към всяко заявление се прилагат документи, над 180 хиляди листа хартия постъпват всяка година в ЦГМ.

„Всичко това остава в историята. Изцяло дигитализиран процес. Сканират се документите, подава се онлайн заявлението и най-новото проверката на самоличността също става онлайн. Това става с помощта на електронна услуга за идентификация. Сканирате личната си карта, след което с телефона в ръка успявате да се заснемете, така че да провери, че вие сте лицето на снимката. Така всъщност улесняваме софиянци и се надяваме да имат повече време за приятни неща в ежедневието си, да не губят време за чакане по гишета, опашки и административни услуги. Плащането също е изцяло онлайн“, обясни Георгиев.

Документите, които се подават са същите, няма промяна в тях – нотариален акт; договор за наем; голям талон на автомобила; документ, който показва правото да го ползваме – пълномощно; технически преглед.

„Новото е, че от днес услугата вече работи, имаме подадени десетки заявления, които се обработват в момента. Остава възможността да се подаде и на гише, не спираме никого да се види с някой от чаровните служители на ЦГМ. Възможността онлайн да се случи всичко е нова и тя ще се ползва сигурен съм от тези 35 хиляди софиянци, които улесняваме“, добави Георги Георгиев.

Ръководителят на ЦГМ Димитър Дилчев подчерта, че електронното подаване е сертифицирано по всички необходими стандарти, така че гражданите няма нужда да се притесняват. „Още веднъж ще използвам възможността да ги приканя, особено, в по-активните месеци да ползват тази дигитална услуга. Тя е направена, за да бъде по-удобна, по-лесна, можете да я използвате от дома си. Всичко останало остава непроменено като цени, условия, издаване на винетни стикери. Единственото ново е че, може да го направите от вкъщи, колата, откъдето ви е удобно“, добави той. /БГНЕС