Георгиев: Затягаме контрола, за да гарантираме по-чист въздух за столичани

Затягаме контрола върху тежкотоварната техника около строителни обекти, за да гарантираме по-чист въздух за всички. Това заяви Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет (СОС), предаде репортер на БГНЕС.

Георгиев отбеляза, че в Столичната община, Столичния общински съвет и районните администрации постъпват редица сигнали от граждани за камиони, които замърсяват пътните платна и тротоарите на излизане от строителните обекти. Разпиляването на строителни материали влошава градската среда, създава неудобство на гражданите и не на последно място са предпоставка за пътнотранспортно произшествие.

„Целта на промените е да контролираме по-добре чистотата на въздуха – ще развържем ръцете на Столичния инспекторат да контролира по-строго миенето на камионите, които извозват от строежите всеки ден материали – калта по гумите им после става прах, който дишаме всички ние“, заяви Георгиев.

Дълго време инспекторатът се бори с недобросъвестните строители, които замърсяват уличните платна със своята тежкотоварна техника на излизане от строителните обекти, както и разпиляването на отпадък по време на превозване или около строежите.

„Новата наредба е съобразена със съдебна практика по дело, формирано по жалба на заинтересовани страни от строителния бранш и цели да въведе ясни правила и повече възможности за контрол от общината. Моля, гражданите да подават сигнали до Столичен инспекторат за всяко нарушение, което видят“, заяви председателят на СОС и добави, че само със засилен контрол на терен можем да се справим с нарушителите. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон