Георгиева: Искаме да предотвратим икономическият колапс на Украйна

Международният валутен фонд (МВФ) работи в тясно сътрудничество с Украйна по въпроса как да се приложат най-добрите мерки за управление на кризата, за да се предотврати икономическият й колапс, заяви управляващият директор на фонда Кристалина Георгиева.

"Бих казала, че парите са важни, но подкрепата за това как да се поддържа функционирането на финансовата система е също толкова важна", заяви Георгиева в дискусия, организирана от американското издание Foreign Policy.

"Опустошението на украинската икономика разбива сърцето ми. Вероятно ще станем свидетели на свиване, което може да бъде една трета от това, което е било преди войната. Представете си как това се отразява на живота на хората", каза тя.

Георгиева отбеляза, че МВФ незабавно е отговорил на искането на Украйна за спешно финансиране в размер на 1,4 млрд. долара, за да се запази функционирането на институциите в страната и да се подпомогнат уязвимите хора и администрацията при осигуряването на вода и електричество в засегнатите от войната райони.

Ръководителят на МВФ заяви, че войната на Русия срещу Украйна идва в момент, когато световната икономика все още не се е възстановила от кризата, предизвикана от пандемията коронавирус.

"Това, към което се стремяхме, е (световният икономически) растеж да се повиши, а инфлацията, която се превърна в проблем, да намалее. Вместо това имаме точно обратното. Растежът се понижава, а инфлацията се повишава", каза тя. /БГНЕС