Георгиева: Китай няма да рискува търговията със Запада заради Русия

Китай търгува най-много с ЕС и САЩ, а търговията с Русия е частица от глобалната търговия на Пекин. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева в интервю предаването 60 minutes на американската телевизия CBS.

Във връзка с позицията на Китай относно войната в Украйна тя коментира следното: “Проблемите, пред които е изправена Китай днес, са толкова значими, че е много малко вероятно те да търсят още повече проблеми за икономиката си. Нека припомним, че растежът в Китай се забави драстично и точно сега Oмикрон удря Китай с най-силната вълна от началото на Covid-19.”

Кристалина Георгиева напомни, че Китай е много интегриран в световната икономика. „Всъщност Китай търгува най-много с Европа, след това със САЩ. Търговията с Русия е 150 млрд. долара - частица от глобалната им търговия, така че е много вероятно те да се концентрират върху това да защитят способността си да инжектират ресурси в собствената си икономика вместо да защитават 150 млрд. търговия с Русия”, смята управляващият директор на МВФ.

Тя посочи, че ще бъдат преразгледани прогнозите за растеж надолу през тази година, но те ще останат в „положителна територия“.

„Нека си припомним, че руската и украинската икономика заедно са 3,5% от световната икономика. Това, което ни интересува повече, е последователността на събитията. Има война, цените се покачват, инфлацията се ускорява. Какво правят централните банки? Те ще трябва да затегнат финансовите условия. Начинът, по който те калибрират между борбата с инфлацията и да не хвърлят студена вода върху възстановяването, ще бъде изключително трудна задача“, обясни Кристалина Георгиева по темата за световната икономика. /БГНЕС